Live Live

Geen extra controles kermis Hoorn: "100 procent veilig"!

Gepubliceerd: Woensdag 09 augustus 2017 09:42

Geen extra controles kermis Hoorn:

HOORN - De kermis in Hoorn is honderd procent veilig. Dat garandeert de Nederlandse Kermisbond. 

Onlangs werd een attractie in Medemblik na een dodelijk ongeluk in de Verenigde Staten uit voorzorg afgebroken. Maar extra controles in Hoorn zijn niet nodig.

De kermis begint pas zaterdag, maar vandaag komen de eerste exploitanten al om hun attracties op te bouwen. "Dan hebben we ruim de tijd om alles neer te zetten, schoon te maken, maar ook goed te controleren", vertelt exploitant Johan Ordelman, die een zweefmolen beheert. Dat zijn geen extra veiligheidscontroles. "Dat doen we altijd, ieder kermis weer. Alle boutjes nakijken, de verbindingen checken, lasnaden controleren op scheurtjes."

Geen extra controle
De kermis in Hoorn is met 71 attracties één van de grootste van Nederland. Zeker na het ongeluk in de VS ligt veiligheid onder een vergrootglas. Onlangs werd op de kermis in Medemblik nog een soortgelijke attractie uit voorzorg afgebroken zodat ze in de fabriek kunnen worden onderzocht.

"Maar die is voorlopig sowieso niet te vinden in Noord-Holland, en het onderzoek loopt nog", vertelt Jan Boots van De Nederlandse Kermisbond. "Onlangs zijn alle attracties die hier zijn nog gecontroleerd. En die zijn zo streng dat je er op mag vertrouwen dat het voor honderd procent veilig is. Extra controles zijn dus ook niet nodig."

Strenge regels
Uit onderzoek is gebleken dat roestvorming van binnenuit mogelijk de oorzaak is geweest voor het ongeluk in de Verenigde Staten. Exploitant Ordelman begrijpt daar niets van. "Hier zijn de regels zo streng. Voordat er wordt begonnen met bouwen, wordt er uitgebreid gesimuleerd hoe de slijtage is over meerdere jaren. Voordat je kan bouwen, ben je een jaar verder. Ik vind het vreemd dat zoiets heeft kunnen gebeuren daar."

Ondanks alle rumoer hebben kermissen daar in Nederland geen last van gehad. "Ik heb niet gezien dat mensen nu opeens twijfelen om een attractie in te gaan", aldus Ordelman. Boots beaamt dat. "We hebben ook geen signalen gehad dat er minder publiek naar de kermissen is gekomen."

De kermis in Hoorn start zaterdag om 13.00 uur en duurt nog tot en met maandag 21 augustus.

Deel deze pagina: