Live Live

Arshak Mazloumian heeft een klus te klaren

Gepubliceerd: Maandag 27 augustus 2018 20:35

 Arshak Mazloumian heeft een klus te klaren

Je was twee jaar toen jullie verhuisden van Alexandrië in Egypte naar Enkhuizen. Wat was de reden van de verhuizing en waarom kozen je ouders voor Enkhuizen?

Mijn moeder is Nederlandse en mijn vader is van oorsprong Armeens. Omdat mijn vader een goede baan had in de havenstad Alexandrië woonden we daar. Echter toen mijn moeder heimwee kreeg naar Nederland zijn we verhuisd. Ik heb nog twee jongere zusjes die in Nederland zijn geboren. Mijn vader wou het liefst in een oude stad met een haven gaan wonen en voor mijn moeder moest het niet te massaal maar wel gezellig zijn. Uiteindelijk kwamen ze zo vanzelf in Enkhuizen terecht. 
Voordat mijn vader naar Nederland kwam, was hij goudsmid en kunstschilder. In Nederland is hij zijn passie voor kunst en geschiedenis achterna gegaan en is hij uiteindelijk museumdocent bij verschillende musea geworden. Vaak hoor ik van mensen dat ze het bijzonder vinden dat mijn vader les geeft in de Nederlandse geschiedenis en kunst. Ik kijk ze dan met een glimlach aan, hij is na 18 jaar toch inmiddels ook een gewone Nederlander geworden? 
Mijn moeder werkt voor mensen die intensieve zorg nodig hebben omdat ze verstandelijk of lichamelijk zwaar beperkt zijn.

Hoe ben je tot je beroepskeuze gekomen?
Nadat ik de middelbare school had doorlopen wou ik informatica gaan studeren. Computers zouden immers ons leven volledig gaan veranderen dacht ik toen. Omdat ik daarnaast ook gek was van sport, ben ik een opleiding gaan doen die dit combineerde en waar ik uiteindelijk onderofficier ICT mee kon worden bij de Koninklijke Landmacht.
Tijdens de vele bivakken die ik daar moest doorstaan, heb ik veel geleerd. Vooral op het gebied van kameraadschap, zorgen voor elkaar en het hebben van oog voor detail. Vaardigheden waar ik tot vandaag de dag zeer dankbaar voor ben.
Na mijn afstuderen besloot ik te gaan werken als ICT-specialist bij een groot bedrijf in Amsterdam en ging ik in deeltijd Rechtsgeleerdheid studeren.

Dat je in de politiek wilde was een eigen bewuste keuze. Waar denk je dat die innerlijke drang vandaan kwam?
Als je ergens iets van vindt, kun je een aantal dingen doen: je kunt het aankaarten, je kunt afwachten of je stroopt zelf de mouwen op en gaat vechten voor iets waar jij voor staat. Of dat nou betrekking heeft op het klimaat, openbaar vervoer of meer en betere woningen. Ik moest en ik zou vechten voor de stad die mij zoveel gegeven heeft, en dat is dan ook wat ik nu ook doe in de gemeenteraad.

Op de site van de Armeense Culturele Vereniging Abovian werd je in maart van dit jaar, samen met nog een twaalftal mensen, genoemd in verband met de verkiezingen van 2018. Mensen zouden behoefte hebben om op mensen te stemmen met een Armeense achtergrond. Wat vind je er van dat mensen zo specifiek op basis van afkomst zouden willen stemmen?
Je moet op de beste kandidaat stemmen, afkomst zou daarbij geen rol moeten spelen. Ik vind het dan ook jammer dat sommige mensen dat wel doen.

Met de motie “statiegeld alliantie” behaalde je in de raad een unanieme eenheid. Wanneer verwacht je dat dit ingevoerd zal gaan worden?
Dat durf ik je nog niet te zeggen, we zijn helaas namelijk ook afhankelijk van de landelijke overheid. Maar één ding zeg ik je wel, ik blijf knokken.

De raad heeft gekozen om te werken vanuit een raadsbreedakkoord. Op www.overheidnoordholland.nl staan bij de raadsleden aangegeven of ze oppositie of coalitie zijn. Doordat er een VVD en PVDA wethouder zitting in het college hebben worden deze partijen als coalitiepartijen gezien en de rest als oppositie. Hoe denk je daar over, zou dit anders benoemd moeten gaan worden?
Bij een raadsbreedakkoord is er geen oppositie en coalitie. De wethouders worden op basis van hun kunde en kennis door de gehele gemeenteraad geselecteerd en benoemd. Wat hun politieke achtergrond is, zou niet relevant moeten zijn. Ze voeren namelijk slechts het beleid van de gemeenteraad uit. Ik zal contact opnemen met de beheerders overheidnoordholland.nl en vragen naar de mogelijkheden.

Op vijf juni was je te gast bij de Eerste Kamer. Hoe reëel schat je de kans in om zelf ooit in de Eerste of wellicht de Tweede Kamer te mogen gaan werken?
Nu knok ik voor Enkhuizen, ik zou dat later wellicht ook ten dienste van Nederland willen doen. Maar ik heb nu eerst een klus in Enkhuizen te klaren. Momenteel hebben we verschillende uitdagingen, o.a. het leeglopen van onze winkelstraat en het tekort aan woningen. Mijn doel is om daar verandering in te brengen.

Je studeert Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit en bent op het moment zeer druk met leren. Deze studie ben je dit jaar aangevangen en duurt nog tot 2021. Hoe verdeel je je tijd tussen je studie, werk en raadslidmaatschap?
Dat is prima te doen. Ik maak momenteel wekelijks een planning met de momenten waar ik op zal studeren, politiek actief zal zijn en waarop ik gewoon wat tijd voor mezelf heb of met vrienden in een café zit.

Het doel van de studie is je te specialiseren in privacyrecht en gegevensbescherming. Wat is de reden waarom je hiervoor hebt gekozen?
Dat leek mij de studie richting van de toekomst. Helemaal als we kijken naar politieke maatregelen zoals de Sleepwet, de macht van Facebook en Google of het toenemend terrorisme in de wereld. Ik ben voorstander van stevige privacy. Wel vind ik het ook belangrijk dat de politie en veiligheidsdiensten tegelijkertijd hun werk goed zouden moeten kunnen uitoefenen. Daarom ben ik mezelf nog aan het verdiepen in de Nederlandse privacywetgeving.  In een toekomstig interview kom ik hier op terug.

Je bent lid van SIB Amsterdam (DUNSA: Dutch United Nations Student Association). SIB-Amsterdam is onderdeel van SIB-Nederland en heeft tot doel om studenten geïnteresseerd te maken in de internationale politiek. Ze bieden lezingen, excursies en verschillende reizen naar het buitenland voor de ontwikkeling van de leden. Neem je wel eens deel aan deze activiteiten. Wat biedt het lidmaatschap je?
Het lidmaatschap biedt mij veel. Niet alleen lezingen en excursies, maar ook discussies en verschillende manieren van tegen politieke kwesties aankijken. Neem bijvoorbeeld de kwestie over statiegeld op plastic, daar kun je namelijk op verschillende manieren naar kijken. Enerzijds zijn wetenschappers erover uit dat de maatregel plastic zwerfafval tot wel 90% terugdringt en ook dierenleed grotendeels tegen gaat. Anderzijds zijn ondernemers natuurlijk bang dat dit hoge investeringskosten met zich mee brengt. Je zult altijd een afweging moeten maken en oplossingen moeten bedenken. Ook is het een goede plek om een sterk netwerk op te bouwen. Het is altijd fijn om je kennis en ervaring te kunnen delen met anderen, je kunt elkaar om advies vragen en helpen.

Jet Rood

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services