Live Live

'Het Textieloverleg'

Gepubliceerd: Dinsdag 23 april 2019 06:35

'Het Textieloverleg'HOORN - Het bestuur van dit overleg organiseert bijeenkomsten in de tuinkamer van het West-Fries museum te Hoorn. Het aantal deelnemers varieert ,maar de meeste musea zijn vertegenwoordigd. Op deze ochtenden wordt aandacht besteed aan zowel mode- als streekdrachten, andere textilia of textielgerelateerde onderwerpen zoals borduurwerk, handwerken, kant en onderdelen van kostuums. Ook algemene onderwerpen komen aan bod, zoals watersnood en textielarbeid.

Per bijeenkomst is er een onderwerp, dat in een theoretisch kader wordt geplaatst door een verhaal van een deskundige. Deelnemers nemen realia mee, waarover gesproken wordt. Vast onderdeel is het ‘rondje’, waarbij een ieder de gelegenheid krijgt iets te vertellen over het reilen en zeilen van zijn of haar museum of collectie: over nieuwe aanwinsten, tentoonstellingen en beleid. Voor exposities leent men van elkaar. Data van exposities en evenementen worden vermeld.

Invulling van het voorjaarsoverleg

De bijeenkomst is op 9 april, inloop vanaf 10.00 uur, aanvang 10.30 uur. Deze keer is het onderwerp ‘schorten’. Schorten komen in alle tijden zowel bij mode- als streekdracht voor. Het zijn zeker niet alleen kledingstukken die voorgebonden worden bij het boenen of poetsen. Schorten zijn er in alle soorten en maten: mooie wit batisten schorten bij chique modejaponnen, geruite schorten bij streekdrachten (madrasruiten, meegebracht door de VOC), donkere zijden exemplaren, bruidsschorten (Marken), daagse en zondagse, gladde en geplisseerde, gestreepte en gebloemde….
In ieder museum of iedere particuliere collectie heeft men er wel een aantal. Op deze ochtend brengt iedereen wat mee om er over te vertellen.

Foto: Theo Annes

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services