Live Live

10 miljoen kub opgespoten zand voor zandoevers van Houtribdijk

Gepubliceerd: Woensdag 01 mei 2019 16:23

10 miljoen kub opgespoten zand voor zandoevers van Houtribdijk

Vanaf 2017 wordt er al gewerkt aan de versterking van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. De mensen die regelmatig over de dijk heen en weer rijden kan het niet zijn ontgaan dat er in de buurt van Enkhuizen grote oevers verschijnen.

Over het hoe en waarom werd vandaag tekst en uitleg gegeven door Rijkswaterstaat in samenwerking met het Zuiderzeemuseum. Met busjes en/of met de fiets werden mensen naar de zandoevers aan de kant van het IJsselmeer gebracht en kregen ze de unieke gelegenheid om daar een keer rond te lopen, vragen te stellen en de immense aangelegde strandoevers van 70 meter breed te bekijken.

Hier kon het massaal toegestroomde publiek zelf ervaren hoe wat het werk om ons te beschermen tegen het hoge water nou precies inhoudt. Hoe het in zijn werk gaat en waarom het nodig is om een dijkversterking aan te leggen.

In en om de entree van het Zuiderzeemuseum aan de Houtribdijk werden leuke demonstraties gegeven, was er ruimte voor het stellen van een boel vragen en konden belangstellenden met een virtual reality bril een rondje over het IJsselmeer vliegen.

De versterking van de Houtribdijk is een immense klus die naar verwachting media 2020 afgerond zal zijn. Dan zal er ruim tien miljoen kuub opgespoten zand leggen. De benodigde versterking wordt uitgevoerd met oog voor de natuur, in hetzelfde project dat de dijk moet gaan versterken wordt ook een natuurgebied aangelegd met de oppervlakte van zo’n 750 voetbalvelden.

Het grootste gedeelte van het nieuwe natuurgebied ligt onder water en is een soort “snackbar van de Markerwadden” weet onze gids Marieke te vertellen. Toch ligt lang niet alles onder water, we aanschouwen grote zandvlaktes, dammen om golven te breken en grote groepen ingegraven wilgentakken. Er leven veel soorten vis, mosselen en insecten. Deze weldaad aan voedsel is ondertussen alweer een trekpleister aan het worden voor een grote diversiteit aan vogels.

Vanaf de Trintelhaven zal er een brug komen zodat voetgangers de autoweg kunnen oversteken en rechtstreeks het nieuwe natuurgebied Trintelzand in kunnen wandelen. Een unieke plaats voor de vogelspotters van de toekomst.

We spreken hier van een wereldprimeur wat betreft de dijkversterking met enorme zandoevers, en dit in combinatie met de aanleg van een megagroot natuurgebied in het Markermeer. Al blijft het nu de vraag wanneer de eerste dagjes mensen hier illegaal gaan neerstrijken met hun strandlakens en surfboarden want zoals het er nu naar uitziet lenen deze immense stranden zich hier prima voor.

Foto’s: Wim Langbroek

Mail de redactie voor tips en weetjes op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services