Live Live

14-jarige Tess Kochx droomt van eigen paard

Gepubliceerd: Maandag 04 juni 2018 11:12

14-jarige Tess Kochx droomt van eigen paard

HOORN - Ze is 14 jaar en zoals zoveel meisjes van die leeftijd gek op paardrijden. Tess Kochx heeft daarom zoals zoveel meisjes dan ook een droom, ze droomt van een eigen paard, en professioneel amazone te zijn. Dat ze goed onderweg is haar droom te verwezelijken vertelt ze in haar eigen woorden aan WEEFF.

Mijn naam is Tess kochx ik ben 14 jaar oud en rijd al sinds mijn 7e bij Manege De Eenhoorn. Vandaag (3 Juni 2018) heb ik namens mijn Manege deel mogen uitmaken van de Zitcompetitie bij Manege Groenewoude. De Zitcompetitie is een competitie waar ruiters aan mee doen en wat dan gaat over de houding en zit van de ruiter. FNRS manege’s hebben op hun eigen terrein de voorrondes en daar mag je aan mee doen als je van tevoren een uitnodiging krijgt waarin staat dat jouw instructeur/ instructrise vindt dat jij netjes genoeg rijdt om mee te doen aan de zitcompetitie. Iedere ruiter vanaf 10 jaar die bij een FNRS-ruitersportcentrum rijdt en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, deelneemt aan de F-proeven en dus F4 of hoger rijdt, mag meedoen aan de Zitcompetitie. Als je een KNHS startpas hebt, dan mag je helaas niet meedoen. Je hebt 4 catogorieën in de zitcompetitie en dat zit als volgt:

  • Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
  • Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
  • Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
  • Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

Zelf deed ik mee in Categorie 2 met 20 andere deelnemers van verschillende Manege’s uit verschillende plaatsen uit Nederland. De manege zelf mag niet deelnemen omdat het dan niet eerlijk is tegen over de mensen die daar nooit komen en dus de pony/paarden niet kennen. Er staat van tevoren een startlijst op de site van de manege waarin de tijden staan, welk nummer je bent (dat is voor de jury) en op Welk pony/paard je je proef mag rijden.

Wij waren met een heel team en kwamen vanaf Hoorn dus zaten al om 8 uur s’ Ochtends in de auto onderweg naar Woudenberg waar de pony’s en paarden al geknot op stal stonden en vervolgens meld je je aan bij het secretariaat. Omdat voor ons de manege vreemd was gingen we het terrein een beetje ontdekken dus waar je pony/paard staat, waar de inrijhal is, waar je je echte proef moet rijden voor de jury en de kantine toen we dat allemaal een beetje ontdekt hadden moest al gauw de eerste persoon van ons team starten en die moedigen we natuurlijk met z’n alle aan.

Ik was om half 12 aan de beurt en moest om kwart over 11 inrijden dus na die proef ging ik me rustig aan omkleden en klaarmaken zodat ik zometeen ook mijn proef kon rijden. De (meeste) mensen die daar de zitcompetitie proef rijden hebben nog nooit kennis gemaakt met deze pony’s en paarden en zijn dus even vreemd als voor ons. De bedoeling is daarvan dat je moet kunnen rijden op elk paard dus ook op een vreemde vandaar dat alle rondes na de voorselectie op ander terrein wordt gereden. Ik mocht op een hele lieve Merrie genaamd Flicka waar ik dus ook nog nooit kennis mee had gemaakt. Dat maakt het wel extra spannend!

Ik mocht dus om kwart over 11 inrijden en dan ben je eigenlijk elkaar nog een beetje aan het aftasten en voelen hoe we op elkaar reageren vervolgens mag je dus stappen, draven en galopperen zodat je elkaar wel al een beetje begrijpt en het dus ook makkelijker is als je wordt beoordeeld door de jury in je echte proef. Als je eenmaal hebt ingereden (duurt 15 minuten) ga je met je groep dat bestaat uit nog 4 andere mensen (van allemaal een andere afkomst qua manege) naar de grote hal en begin je met de proef waar het allemaal om gaat. De jury let heel erg op je houding en zit dat houdt in: heb je je handen mooi stil en niet te hoog of te laag, zit je mooi stil in je zadel of stuiter je heel erg, liggen je benen mooi stil aangesloten aan je paard of bewegen ze maar wat rond enz enz.

Zo’n proef duurt 15 minuten en word voorgelezen zodat je precies weet wat je moet doen. Ik vond zelf dat ik lekker gereden had alleen verwachtte ik niet dat er wat uit zou komen qua prijs. Het is en blijft een jurysport dus je weet het maar nooit voor hetzelfde geld vond jij het slecht gaan maar vond de jury het er heel mooi uitzien. Als je klaar bent met je proefrijd je netjes de baan uit en wordt het paard van je overgenomen. De uitslag was aan het einde van de dag dus ik had nog wel even de tijd voor mezelf en in die tijd ben je bezig met de paardjes maar ook met elkaar en elkaar aanmoedigen tijdens de proeven.

Na lang wachten komt de prijsuitreiking dan toch echt in zicht. Je dient daar dan te staan in je volledige tenue met cap op. We deden mee met in totaal 75 mensen. Ze reikte de prijs uit per categorie en mijn categorie werd als 2e opgenoemd. Iedereen van die categorie werd per persoon opgenoemd en alleen de eerste 4 werden op prestatie genoemd zodat het een beetje anoniem blijft wie er laatste is geworden om verdrietige/teleurgestelde mensen een beetje te voorkomen.

Ik stond daar met gierende zenuwen door mijn lijf en dat werd alleen maar erger zolang ik mijn naam niet hoorde. Op een gegeven moment waren er nog maar 4 mensen niet genoemd waaronder ik en dat waren de mensen die door mogen naar de kwartfinales! Dat was zo’n gaaf moment vooral omdat je allemaal lieve/leuke mensen met je mee hebt die allemaal staan te springen en roepen van blijdschap waaronder ik ook natuurlijk!

En toen ik hoorde dat ik ook nog de eerste plaats had behaald hield ik het al helemaal niet droog en moest ik wel een traantje wegpinken van blijdschap en alle spanning die er dan pas uitkomt! Van Manege de Eenhoorn is er van elke categorie iemand door en mogen we ons gaan vertegenwoordigen in de Kwartfinales zondag 9 September!

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services