Live Live

250 mensen zoeken naar schatten in de bodem van Grootebroek

Gepubliceerd: Woensdag 02 mei 2018 19:16

250 mensen zoeken naar schatten in de bodem van Grootebroek

GROOTEBROEK - Zo'n 250 mensen helpen archeologen met zoeken naar schatten in de bodem bij de Raadhuis in Grootebroek, waar op termijn nieuwbouwwijk Waterweide verrijst. In het gebied van acht voetbalvelden groot liggen overblijfselen van 3000 jaar oud.

West-Friesland is een goudmijn als het gaat om vondsten uit de midden-bronstijd. En dat is in Grootebroek niet anders. Zo werden er restanten van een boerderij gevonden, een waterput, botten van runderen en potten, en resten van oude sloten.

"We hebben botten gevonden"
En de aanwezige helpers willen vandaag natuurlijk nog veel meer schatten uit de bodem halen. En voor sommigen heeft dat gelijk succes. "We hebben al meerdere botten gevonden", vertellen twee kinderen. Van welk dier ze zijn, of hoe oud, weten ze niet. "Dat laten we aan de echte archeologen over."

Even verderop wordt een oude sloot blootgelegd. "Die is wel 3000 jaar oud", vertelt een jongetje. "De grond is hard, dus het is wel moeilijk", vervolgt hij. En inderdaad, het werk van een archeoloog gaat niet altijd over rozen, zo ondervindt een meisje. "Ik ben gevallen omdat ik een kuil niet zag. Wel heb ik een wortel en twee steentjes gevonden. Maar één ben ik er kwijt geraakt."

"Liefst een schedel vinden"
In groepen wordt er nog drie dagen gezocht in de grond. En ondanks dat er al veel is gevonden blijft er hoop op nog meer mooie vondsten. "We zijn nog bezig met het uitgraven van een waterput. Meestal vind je daar ook mooie dingen", aldus archeoloog Wouter Roessingh tegen NH Nieuws. En de kinderen hopen vooral op botten. "En dan vooral op schedels", vertelt een jongetje.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services