Live Live

Aalscholvers zorgen voor chaos in de havens van Medemblik

Gepubliceerd: Maandag 21 januari 2019 12:19

Aalscholvers zorgen voor chaos in de havens van Medemblik

MEDEMBLIK – Wandelaars die zondagmiddag over de Westerhavensluis liepen wisten niet wat ze zagen, tienduizenden vooral jonge vissen snakkend naar zuurstof dreven in het water van de sluis. De vissen waren gevlucht voor de jagende aalscholvers en werden tegengehouden door de sluisdeur aan de kant van de Westerhaven.

Toen de havenmeester de sluisdeuren opende om een passant te schutten ging de enorme school vissen mee de sluis in maar bleven achter toen de boot de sluis weer verliet. Wandelaars waarschuwden de havenmeester die daarop direct het waterpeil in de sluis weer verhoogde tot de stand van de Westerhaven zodat de vissen weer wat zuurstof konden krijgen.

Toen de grote hoop vissen weer genoeg op krachten waren gekomen kon de sluisdeur aan de kanaalkant open om zo de vissen de vrijheid te geven. Al zullen velen maar kort van de vrijheid hebben kunnen genieten, tientallen meeuwen zagen een waar feestmaal voorbij komen en zullen de buiken vol hebben gegeten.

De enorme school vissen bestond vooral uit blankvoorn en opvallend ook uit heel veel kleine snoekbaarsjes en baarsjes.

Dat de Aalscholvers de havens van Medemblik ineens als voedselplek hebben ontdekt is niet zo vreemd, het water van de haven is in de winter iets warmer dan het IJsselmeerwater en dat zorgt ervoor dat vooral de jonge, kleine vissen naar de havens zwemmen om te overwinteren.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services