Live Live

Albertine van Vliet-Kuiper, een vrouw die verbindt en samenwerkt

Gepubliceerd: Woensdag 07 november 2018 08:11

Albertine van Vliet-Kuiper, een vrouw die verbindt en samenwerkt

Verslaggeefster Jet Rood is gewapend met pen en papier naar de huidige waarnemend-burgemeester van Enkhuizen gegaan om haar te interviewen. Albertine van Vliet-Kuiper neemt op 29 november aanstaande afscheid als waarnemend-burgemeester van Enkhuizen.

 
Hoe bereid je je voor als waarnemend-burgemeester?
Ik kijk vooral of de gemeente bij mij past en of ik iets kan toevoegen in een korte periode.

Wat vond je het meest interessante item uit je portefeuille en waarom?
Ik vond het meest uitdagende de opdracht van de Commissaris van de Koning. Hij vroeg mij te kijken waarom Enkhuizen te boek staat als een lastige gemeente. En dat vond ik leuk. Dat is de antropoloog in mij. Wat is dan lastig? Ik heb het niet ontdekt. Ik vind Enkhuizen een enige stad. En de raad op een fatsoenlijke manier met elkaar om.

Wat is het mooiste wat je bent tegengekomen in je functie van burgemeester in Enkhuizen?
Het mooiste aan Enkhuizen is toch wel die sociale kant. Die geweldige zorg voor mensen die het moeilijk hebben. Ik vind dat Enkhuizen daar best trots op mag zijn, op het speciale programma dat zij inzet.

Je bent ook inzetbaar als personal coach voor wethouders en burgemeesters. Coach je ook de wethouders van Enkhuizen?
Dat niet, maar als burgemeester ben je wel verantwoordelijk voor een goede samenwerking in het team. Bijvoorbeeld door te zorgen dat ze niet elkaars tuintje gaan wieden, zoals ik dat altijd noem. Dat ze zich niet gaan bemoeien met de inhoud van de portefeuille van de ander.

Klopt het dat je geografie hebt gestudeerd?
Dat klopt. Na mijn studie ben ik Dijkgraaf (bestuursvoorzitter van een waterschap) geworden. Je bent dan betrokken bij de inrichting het land en het gebruik van grond. De Sociale Geografie heeft mij geholpen om de taal van de boeren te leren verstaan. De één wil het water hoog wil en de ander laag, daartussen moet je iets verzinnen.

Heb je nog andere functies op het oog na je afscheid van deze functie?
Ik heb nog een paar functies waar ik mijn tijd aan wil geven. Een opdracht in Overijssel over Natura2000, de ecologische hoofdstructuur. Dit ligt me heel erg aan het hart. Het gaat er over hoe we de landbouw kunnen terugdringen op een niveau dat mensen weer ecologisch verantwoord produceren. Dat zijn nog wel dingen waar ik mij druk om blijf maken. Ook zit ik in het Openbaar Bestuur. Nadenken over de toekomst van de democratie, dat vind ik heel belangrijk. Kortom, ik ga me zeker niet vervelen. Maar ik zal Enkhuizen missen; zeker die leuke eigenwijze mensen. Ik heb afgelopen zomer al mijn vrienden uitgenodigd in Enkhuizen. Ze waren allemaal zo enthousiast.

Wat zou je de burgers van de stad Enkhuizen willen meegeven?
Blijf vooral doen wat je doet. Blijf zoals je bent. Dit is de kracht van de stad. Die eigenwijsheid die in 1572 al in die mensen zat. Die ervoor gezorgd heeft dat die Spanjaarden eruit gejaagd werden. Dat eigenwijze, dat is de kracht van de stad.

Maar toch ook de valkuil?
De valkuil is als je jezelf daarin niet kan relativeren. Dus als je jouw eigenwijsheid tegen de eigenwijsheid van de ander gaat uitspelen. Dat je daar ruzie over gaat krijgen. Dan is het niet meer productief. Autonoom, zo noemde ik de mensen hier vanaf het begin. Enkhuizers zijn autonoom. Prima, houden zo!

Donderdag 29 november 2018 is de laatste werkdag van Albertine van Vliet, als waarnemend burgemeester van Enkhuizen.
 
Foto: Helene de Bruin

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services