Live Live

Begroten jeugdhulp lastig voor gemeenten

Gepubliceerd: Donderdag 25 oktober 2018 17:07

Begroten jeugdhulp lastig voor gemeenten

OPMEER – De gemeente Opmeer heeft een sluitende begroting, maar de kosten die voor zorg begroot zijn blijven een onzekere factor. Wethouder Robert Tesselaar: “ Vooral jeugdhulp is lastig te begroten. Het kan zomaar zijn dat de gemeente aan een of meerdere jongeren € 100.000 per persoon kwijt is.

Dat is vooraf niet te voorspellen. Dat geldt overigens voor alle gemeenten in Nederland”

“De uitgaven stijgen door een beroep op de gemeente voor zwaardere zorg. De gelden die we van het rijk ontvangen zijn niet afdoende, maar we hebben wel een zorgplicht. Dit is een echte onzekere factor. We geven daarom bij de begroting wel een winstwaarschuwing voor het sociaal domein.”

De gemeente Opmeer maakt extra budget vrij voor schuldenproblematiek en het aanpakken van armoede bij kinderen. Er wordt onder andere gekeken hoe betalingsachterstanden aangepakt kunnen worden. “De knelgevallen lokaliseren we hier vrij makkelijk.” Aldus burgemeester Gertjan Nijpels. “Een van de kosten die vaak niet betaald kunnen worden zijn de gemeentelijke belastingen. Dat signaleren we hier direct en op die manier weten we vaak snel waar de hulp nodig is.”

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services