Live Live

Bestrijding eikenprocessierups ook in West-Friesland in volle gang

Gepubliceerd: Dinsdag 09 juli 2019 18:05

Bestrijding eikenprocessierups ook in West-Friesland in volle gang

In West-Friesland druppelen de aanmeldingen van nesten van de eikenprocessierups binnen. Bij de zuidelijke groenstrook in Grootebroek is gestart met bestrijden van de nesten.

Dat meldt mediapartner NH Nieuws. "Hier zijn de nesten nog relatief klein", legt Geert-Jan Sollman van het bedrijfDonkergroen uit. "In het zuiden van het land is de besmetting veel groter en het verspreidt zich langzaam naar het noorden."

Meldingen
Aan de Prior in Grootebroek zijn ze vanmiddag begonnen met het weghalen van de nesten. In totaal zijn er uit Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zo'n dertig meldingen gedaan. De meeste komen uit Grootebroek en Bovenkarspel vandaan, onder andere in de buurt van speeltuinen.

Streekbos
Ook in het Streekbos is de rups gesignaleerd maar is er nog geen reden om te bestrijden. "Als de rupsen gevaar opleveren voor de veiligheid en zich in de buurt van een zwemlocaties of speelweide bevinden, grijpen we uiteraard in", aldus Karel Schoenaker van Recreatieschap West-Friesland.

Rups restanten

Door contact met de kleine haren van de rups, kunnen klachten ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Ook de afvalverwerkers zijn niet happig op de restanten van de rups. Vorige week nog luidde de belangenvereniging van groenbedrijven, Cumula Nederland, de noodklok omdat veel afvalbedrijven weigerden de zakken met rupsen en nesten te verbranden. Deze week vindt er nog overleg plaats met het ministerie over de afvoer van de rupsen.

Mensen die een nest tegenkomen, kunnen daarvan melding maken bij de gemeente.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services