Live Live

Bob Sikkema, bewustwording omtrent de risico’s van fijnstof is belangrijk

Gepubliceerd: Vrijdag 15 februari 2019 14:03

Bob Sikkema, bewustwording omtrent de risico’s van fijnstof is belangrijk

Houtrook is een van de grootste fijnstof veroorzakers in Nederland. Naast houtrook hebben het verkeer (met name dieselauto’s), de landbouw, de industrie en de consumenten ook een aandeel in de overlast van fijnstof. Er zijn in Nederland 1,2 miljoen longpatiënten met COPD, astma en andere luchtwegaandoeningen. Hiervan geeft 58% aan dat ze benauwd worden van houtrook.
Bob heeft driemaal bij de raad van Enkhuizen ingesproken om aandacht te vragen voor de overlast die houtkachels veroorzaken. Ook ging hij diverse politieke partijen langs om bewustwording te kweken.

Wat veroorzaakt in jouw omgeving overlast?

In mijn woonomgeving zijn er wel 10 huishoudens die stoken. Hierdoor voel ik mij beperkt. Ik kan bijvoorbeeld niet buiten een kwartier lang mijn ramen wassen of mijn auto uitzuigen. Dan heb ik voor de rest van de dag zowel last van mijn ogen als van mijn keel. Ook is het voor mij niet mogelijk om ramen open te zetten wanneer ik de oven gebruik, want dan is er direct die brandlucht in huis. Het duurt daarnaast ook lang voordat de geur weer uit huis verdwenen is.
Ik heb een luchtfilter in huis dat enorm veel stofjes uit de lucht haalt, maar die halen het ultrafijnstof niet uit de lucht (gewoon fijnstof wel). Ultrafijnstof is enorm schadelijk voor de mens. Daarnaast dicht ik zoveel mogelijk kieren af om te voorkomen dat de rook zich een weg naar binnen baant. Het voorkomt dat ik de hele dag met een brandlucht in huis zit.

Naast dat het voor mijzelf overlast geeft, maak ik mij ook zorgen om de kinderen in de buurt. Het gaat om de intensiteit en de frequentie waarmee gestookt wordt. Ook met de wetenschap dat het stoken in de toekomst alleen maar zal toenemen vanwege de steeds hogere milieubelasting op gas.
In Duitsland en België zijn de eisen betreffende houtkachels opgeschroefd. De kachels die ze daar niet meer kwijt kunnen, zullen ze onder meer bij ons in Nederland gaan dumpen. Voor mensen die het niet breed hebben is stoken op hout een goedkoper alternatief dan op gas.Helpt het wanneer mensen een kachel met een roetfilter kopen?

Ze zeggen dat maximaal negentig procent wordt tegengehouden door een roetfilter. Het restant maakt dat je alsnog overlast ervaart van een houtkachel. De lucht is dan wel minder giftig maar je kunt nog steeds je ramen niet open zetten. Het is naar mijn mening nog steeds niet verantwoord om in een buurt zeven dagen in de week te stoken. Deeltjes fijnstof slaan onder meer neer op je huid, op water, op je kleding, op alles wat je maar kunt bedenken.


Hoe meet je uitstoot van fijnstof?

Middels een fijnstofmeter kan ik aflezen met welke frequentie pieken in stookgedrag zich voordoen. Bijvoorbeeld: bij een open haard kun je zien dat dit ongeveer elke anderhalf á twee uur is. Dan wordt er weer wat hout op het vuur gedaan. Niet iedereen gebruikt eenzelfde soort hout, of überhaupt alleen hout. Wanneer je hier regelmatig door de straat fietst, dan ruik je een fontein aan geuren.


Ik proef bij jou een bepaalde gevoeligheid voor rook.

Ik betwijfel of niet iedereen die al meer dan vijf jaar meerdere keren in de week, gedurende een periode van een half jaar, in deze concentraties zit last krijgt. De gang van zaken rond houtstook is ook iets wat mij verontwaardigt, maar tevens fascineert. Er is regelmatig in het nieuws wat voor een impact fijnstof/houtrook op de gezondheid heeft en de invloed hiervan op de ontwikkeling van een kind. Dan praten we dus over ontstekingen in het lichaam, longproblemen en huidproblemen als bijvoorbeeld eczeem. Het tast ook de concentratie aan, vervuilt de voorhoofdholtes en als het tegenzit krijg je een voorhoofdsholteontsteking.


Sommigen hebben een houtkachel omdat ze denken dat het beter voor het milieu is. Wat wil je die mensen meegeven?

Ik heb een buurman al eens te kennen gegeven dat hij het om die reden juist beter kan laten. Veel houtrook daalt neer op water. En daardoor is houtstook de grootste bijdrager aan PAK’s in het oppervlaktewater. Daarnaast heeft het ook invloed op dieren. Om de impact van fijnstof op mens, milieu en omgeving duidelijk te maken, heb ik hier heel wat over uitgezocht. Vervolgens heb ik er een korte informatieve handleiding over gemaakt welke in eerste instantie voor de gemeenteraad was bedoeld. Daarin staan de soorten fijnstof, de maximale normen en de impact ervan op onze gezondheid en het milieu beschreven. Maar ook de redenen van de extreme groei in het stoken van hout. Als laatste heb ik wat grafieken van metingen die ik in mijn omgeving heb uitgevoerd bij de handleiding gedaan.


Wat maakt houtrook zo schadelijk?

Er komt een verscheidenheid aan schadelijke stoffen vrij tijdens de verbranding van hout die een chemische reactie geven. Het gaat dan om stoffen als PAK’s, BaP, dioxinen en benzeen. Deze stoffen kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Houtrook zou dertig keer schadelijker zijn dan tabakslucht en het kan wel tot drie weken in de lucht blijven hangen. In feite zit je als bewoner en buur, ongewild, vaak complete dagdelen per dag in zwaar verontreinigde lucht.
De reikwijdte van de vervuiling van een open haard bedraagt een straal van 200 meter. Voor je omgeving kun je dus eigenlijk niet verantwoord stoken. Deze informatie vind je in de handleiding, alsook de overlast die het veroorzaakt en cijfers betreffende gezondheid en milieu.


Ik las ergens dat mensen een cursus zouden moeten volgen om te leren hoe een kachel werkt en hoe je moet stoken. Wat vind je van dit idee?

Hiermee geef je het idee dat je verantwoord kunt stoken. Je buren ontzie je hier niet mee en die blijven continu blootgesteld aan een stroom van giftige stoffen. Je denkt dat hout als natuurproduct geen overlast zou moeten geven, maar verbranding maakt bijna alles giftig. Daarom hoort houtstook niet thuis in een woonwijk. Veertig procent van de uitstoot van een open haard is fijnstof. We gaan hier nog jaren last van hebben. Het gaat om 1200 miljoen kilo stookhout per jaar.
Ik ben van mening dat iedereen van zijn vrijheden mag genieten. Doch stopt die vrijheid op het moment dat je de ander belemmert of schaadt in zijn levensomstandigheden. Houtrook beperkt andere mensen in hun woongenot en ik geloof dat de meeste mensen, net als dat men anders is gaan denken over roken en asbest, er over 10 jaar heel anders over zullen denken.

Jet Rood

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services