Live Live

Bomenkap in binnenstad Hoorn vanwege afbrekende takken

Gepubliceerd: Woensdag 12 juni 2019 19:51

Bomenkap in binnenstad Hoorn vanwege afbrekende takken

HOORN - Er worden tientallen Canadese populieren (boomsoort, red.) ingepakt in de binnenstad van Hoorn. Volgende de gemeente hebben de bomen een oude leeftijd bereikt waardoor takken afbreken en schade veroorzaken. Schade waarvoor de gemeente aansprakelijk wordt gesteld, dit is wat onze mediapartner NH Nieuws weet te melden op haar website.

Maar niet iedereen is het eens met de kap van de bomen. "Ik ben al bijna twintig jaar weg uit Hoorn vanwege de verstedelijking", reageert iemand op social media. "Gemeente Hoorn houdt meer van geld dan van bomen", en "Ze willen ervan af omdat er een enkele keer een tak op een auto valt? We gaan toch ook geen auto's verbieden omdat er af en toe één tegen een boom rijdt?"

De enige oplossing
Volgens onderzoek van de gemeente is het kappen van de bomen toch écht de enige oplossing. Woordvoerder van de gemeente: "Kappen is helaas de enige mogelijke oplossing. Als er een andere oplossing was geweest, hadden we dat gedaan, maar die is er niet. Een gespecialiseerd bureau heeft ook geadviseerd ze te kappen. De laatste jaren zijn er regelmatig takken afgebroken. Vanwege de veiligheid en mogelijke schade hebben we dit besluit moeten nemen."

Ondanks dat de populieren jaarlijks worden gecontroleerd en gesnoeid, is het afbreken van zware takken niet te voorkomen.

Ook vervanging
Het gaat in totaal om zestien Canadese populieren op de Noorderveemarkt, Het Oude Sluisje en de Westerdijk. Ook worden dertien Canadese populieren langs de Westerdijk tussen de Geldersesteeg en de Paardensteeg vervangen, maar mogelijk eerst weggehaald.

Aan de Westerdijk is gekeken naar de toekomstige ontwikkelingsplannen. Het gebied wordt opnieuw ingericht. Zes bomen worden daarom tussen de dijk en de woningen gekapt en vervangen door duurzame bomen op dezelfde plek. Deze worden zo geplant dat ze bij een toekomstige nieuwe herinrichting makkelijk te verplaatsen zijn.

Omwonenden zijn met een brief geïnformeerd over dit besluit. De plannen om te herplanten na het kappen, staan gepland voor dit najaar. Omwonenden kunnen nog bezwaren indienen.

Mail de redactie voor tips en weetjes op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services