Live Live

Bouwhistorische commissie legt karakteristieke panden vast

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 16:57

Bouwhistorische commissie legt karakteristieke panden vast

TWISK - Een bijzonder pand is het, het woonhuis met de slagerij van Piet en Riet Zee aan de Dorpsweg in Twisk. Goed om zo’n waardevol object vast te leggen. En dat doen Sam Bruin en Ina Broekhuizen dan ook. Ze zijn lid van de bouwhistorische commissie van het Westfries Genootschap. Doelstelling van deze club is: opmeten, beschrijven en fotograferen van kenmerkende en authentieke panden die verbouwd of gesloopt zullen worden.

‘Maar dat is niet alles, we leggen ook nog bestaande oude werkplaatsen vast,’ vertelt Ina, ‘zoals smederijen, timmermanswerkplaatsen en slagerijen.’

Begin januari 2019 houden ze zich bezig met de slagerij van Piet en Riet Zee. Het echtpaar begon hier in 1959 en bouwde een goedbeklante zaak op. In 1997 stopten ze met de werkzaamheden, maar nog altijd wonen ze met plezier in het karakteristieke huis in het hart van Twisk.

Al in 1860 zat hier een slager, die ook caféhouder was. De woning heeft dan ook tal van bijzonderheden zoals een ronde muur aan de straatkant, een diepe waterput, een heel oude trap naar zolder en natuurlijk een slachtplaats en een stookhok.

Sam meet alles op en tekent de plattegrond van het pand, Ina fotografeert en beschrijft de bewoningsgeschiedenis.

De gegevens over Dorpsweg K 190, Twisk, zijn binnenkort te bekijken op www.westfriesgenootschap/bouwhistorie. Daar staan ook de meer dan vijftig overige projecten die de bouwhistorische commissie vastlegde.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services