Live Live

Column Jet Rood - Nieuwe rondes, nieuwe kansen

Gepubliceerd: Vrijdag 14 september 2018 06:54

Column Jet Rood - Nieuwe rondes, nieuwe kansen

In de politiek is altijd reuring. In welk dorp of wat voor stad je ook komt te wonen, overal is wat. Momenteel verwelkomen wij in Enkhuizen een nieuwe wethouder. Zij komt uit de gelederen van het CDA. Het betreft een vrouw van in de veertig die de portefeuille economie, duurzaamheid, recreatie&toerisme en financiën mag gaan beheren. Eerder was zij al wethouder in Ermelo. Maar hoewel het CDA in 2018 na de verkiezingen de grootste partij was, kon zij daar niet verder als wethouder. Andere partijen staken daar een stokje voor. Momenteel heeft zij nog wel zitting in de raad van Ermelo.

Op 25 september zal zij geïnstalleerd worden in het college van Enkhuizen. Een vrouw in de gelederen van de dominante politieke cultuur kan een frisse wind doen waaien in de raadszaal. Naast college collega's Struijlaart (VVD) en Luijckx (PvdA) is het college wat de raad betreft compleet.

Een raad zonder oppositie en coalitie

Onlangs hield ik een interview voor WEEFF met het jongste raadslid van Enkhuizen. Ik stuitte tijdens mijn onderzoek naar informatie over hem op de site van overheidinnoordholland.nl. Op deze site wordt vermeld dat de raadsleden van de PvdA en de VVD de coalitie van Enkhuizen vormen. Ik vermoed zelf dat dit te maken heeft met dat er wethouders van beide partijen zitting hebben in het college.
Het zou dan denk ik wel een unicum in de geschiedenis zijn. Je praat dan immers over een minderheidscoalitie van twee partijen met maar vier zetels in een raad van 17 zetels.
Het blijft een minderheid wanneer je de zetels van het CDA, dat nu ook zitting in het college krijgt, erbij zou optellen. Maar dan nog kom je maar tot zes zetels. De overheid in Noord-Holland heeft nog geen manier gevonden hoe om te gaan met het werken met een raadsbreed akkoord. Ik ben benieuwd hoe dit uiteindelijk in de annalen zal komen te staan. Aan alles wat nieuw is moet men nu eenmaal wennen.

Winnen en verliezen

Niet alleen Ermelo heeft te maken met een partij die als winnaar van de verkiezingen niet in een college kwam. Ook hier in Enkhuizen heeft de grootste partij met lede ogen moeten toezien dat het niet helemaal ging zoals zij wilde. Schrale troost voor hen, er bestaat nog een mogelijkheid om een wethouder aan een andere gemeente te leveren. Zo kunnen winnaars verliezers zijn en andersom verliezers ook winnaars.

Andere politiek

Voor veel kiezers is wat zich allemaal binnen de gelederen van de politiek afspeelt doorgaans vermoedelijk abracadabra. Want kiezers begrijpen natuurlijk niet hoe hun partij, die de grootste is, niet de zeggenschap heeft gekregen in de raad.

Hopelijk gaat het met de politiek steeds meer de kant van raadsbrede akkoorden op. Dit is een vorm van politiek bedrijven waar alle bruikbare en broodnodige visies een kans van slagen krijgen. En niet slechts de ideeën van een handjevol partijen die niet met andere partijen willen samenwerken. Een vorm van politiek bedrijven waar waarlijk oog is voor alle segmenten van onze samenleving. Hopelijk gaat het toekomstige college hier samen met de raad zijn stinkende best voor doen.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services