Live Live

Column Jet Rood: 'Op een mooie herfstdag'

Gepubliceerd: Maandag 15 oktober 2018 19:18

Column Jet Rood: 'Op een mooie herfstdag'

Dan loop je gewoon lekker te slenteren met je vent en twee oppaskinderen. Op zo’n dag ben je niet met politiek of wereldnieuws bezig. Op zo een dag maken kinderen je wegwijs in de wereld van apps waarmee je gekke foto’s kunt maken. Of je gaat schildpadden kijken in het park in je woonplaats.

Soms zijn wij mensen zo met onszelf en de grote mensenwereldissues bezig, dat we vergeten dat er in dat grote mensenlichaam ook nog een stuk huist wat nog kind wil zijn. Helaas maken sommige ongemakken van het ouder worden het onmogelijk om ook nog bepaalde kinderlijke uitingen die een bepaalde lenigheid vragen, te beoefenen. Maar wat zijn kinderen toch heerlijke onbevangen en pure wezens.

Puur blijven

Zoals de natuur puur kan zijn wanneer ze niet beïnvloed wordt van buitenaf, geldt dit ook voor kinderen. Tegenwoordig is het voor kinderen bijna een voorrecht om zichzelf te kunnen presenteren en te uiten zoals ze werkelijk zijn. Eén van de oppaskindjes, pas 6 jaar oud, is nu al op een punt beland dat hij niet wil huilen. Want dat doe je niet als jongetje.

Ik roep altijd dat we niet voor niets traanbuizen hebben gekregen. Deze hebben mensen, naast dat ze onze ogen voorzien van vocht, ook nodig om te kunnen huilen. Als het de bedoeling was voor de mens om niet te huilen, dan hadden we vast geen traanbuizen en kenden we hoogstwaarschijnlijk geen emoties waarbij er tranen kunnen vloeien. Het is jammer dat zo’n jong kind zich daar nu al voor probeert af te sluiten om erbij te willen horen. De groepsdruk speelt helaas nu al een grote rol.

Onbevangen kunnen zijn

Maar gelukkig kon hij deze middag samen met zijn zusje een onbevangen kind zijn. Er was ruimte om te rennen, huppelen, spelen, gillen, dingen stuk maken en vergeven te worden. Zij zijn verwend met ijs, koekjes, surprises en natuurlijk patat met frikandel. Wij ‘surrogaat grootouders’ genieten met volle teugen van deze kinderen, die wij graag liefde en gezelligheid meegeven. Mijn geliefde is coulanter dan ik als het gaat om de snoeperijen, maar dat mag onze pret niet drukken. En pret, dat hebben we met de kinders.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services