Live Live

D66: 'Hoorn maakt een historische blunder in het jaar van de Gouden Eeuw'

Gepubliceerd: Donderdag 31 januari 2019 06:11

D66: 'Hoorn maakt een historische blunder in het jaar van de Gouden Eeuw'

HOORN - Een meerderheid van de gemeenteraad heeft besloten om het zeilschip de Halve Maen eind 2019 terug te sturen naar zijn eigenaar in Amerika. Het heeft daarmee niet gewacht op een voorstel van het College in het najaar over de toekomst van het zeilschip. D66 vindt deze keuze daarom te voorbarig en – ironisch genoeg in het jaar van de Gouden Eeuw – een historische blunder.

Arwin Rood, fractievoorzitter D66: “De Halve Maen is een fantastisch dwarsgetuigd schip dat de rijke historie van Hoorn prachtig illustreert. Het is naast een sterk marketinginstrument, een varende ambassadeur, een educatief programma en een zeilend icoon waar vele vrijwilligers zich met veel plezier voor inzetten.”

D66 vindt het daarom onbegrijpelijk dat de Hoornse gemeenteraad in het jaar van de Gouden Eeuw zo’n historische blunder begaat. Want de Halve Maen is uniek voor Hoorn. Geen enkele andere havenstad uit deze rijke periode heeft zo’n zeilend icoon van de Gouden eeuw. Daar moet Hoorn juist maximaal gebruik van maken.

Raad wacht College-voorstel Halve Maen niet af

Wat deze beslissing nog gekker maakt, is dat de raad het College-voorstel niet wil afwachten. Dit voorstel zou in oktober beschikbaar komen voor de raad. Rood: “Het zit sommige fracties blijkbaar erg hoog dat de Halve Maen ondanks hun tegenstem ooit naar Hoorn is gekomen. Om notabene aan het begin van het Gouden Eeuw-jaar te beslissen om aan het eind van 2019 de Halve Maen bij het grofvuil te zetten, zien wij als een zeer onbedachtzame keuze.”

D66 had gehoopt dat de raad unaniem nog een jaar de Halve Maen en haar vrijwilligers zou steunen. En dan aan het eind van het jaar volgens een ordentelijke voorstel en actuele feiten tot een beslissing zou komen over de toekomst van de Halve Maen.

Rood: “Een behouden vaart is dit schip blijkbaar niet meer gegund.”

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services