Live Live

De grote molen van Schellinkhout

Gepubliceerd: Zaterdag 09 maart 2019 06:21

De grote molen van Schellinkhout

SCHELLINKHOUT - Als er een Grote Molen is, dan is er ook een kleine geweest, mag je veronderstellen. En dat is ook zo: tot 1915 stonden er aan de Zuiderdijk bij Schellinkhout twee molens, de Grote Molen het dichtst bij de dijk en de Kleine Molen iets verder daar vanaf. Het jaar ervoor waren de beide molens buiten bedrijf gesteld want het fraaie gemaaltje dat er nog steeds staat en dat tot dan toe hulpgemaal was geweest, nam hun bemalingstaak als hoofdgemaal over.

De Kleine Molen werd gesloopt, de in 1930 ontwiekte Grote Molen ging dienst doen als machinistenwoning en dankt daar zijn bestaan dan nog ook aan. Hij bleef zo staan tot 1979/1980, inmiddels in redelijk matige staat. Met veel (vooral geldelijke) moeite werd de molen toen geheel bedrijfsvaardig gerestaureerd. De toen benoemde molenaar Jan Beers is de molen sindsdien trouw gebleven en stelt hem dus al bijna veertig jaar veelvuldig in bedrijf. Vroeger maalden verscheidene molens rechtstreeks uit op de toenmalige Zuiderzee. Thans nog maar twee: de Kathammer Molen te Katwoude, bij Volendam en de Grote Molen.

 

West-Friesland heeft er sinds de restauratie in ’80 een fraai monument bij dat hopelijk tot in lengte van jaren de dijk zal blijven verfraaien met zijn aanwezigheid, zoals hij dat al sinds het begin van de zeventiende eeuw doet.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066 of mail de redactie op redactie@weeff.nlDeel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services