Live Live

De kunst der seizoenen - Jet Rood

Gepubliceerd: Donderdag 14 februari 2019 09:55

De kunst der seizoenen - Jet Rood

Het is vandaag de veertiende februari. Met zijn achtentwintig dagen is februari het kortst van alle maanden, we zitten nu op de helft van de maand. De dagen lengen, de vogeltjes beginnen wat vaker te fluiten en de zon laat zich weer meer zien. Dat maakt dat ik van die lentekriebels krijg en dat is tricky. Want in de maanden februari, maart en begin april kan het nog volop winter zijn. In die maanden kan het gebeuren dat wanneer je op een avond ergens een afspraak hebt, het ineens spekglad buiten is. Dat had je dan niet zien aankomen, die ijzel. Levensgevaarlijk.

Toch kan ik wel enorm genieten van sneeuw en ijs. Het samenspel van wind, water en koude die de mooiste pegels en vormen maakt, blijft fascineren. Of het aangezicht van de keien langs het IJsselmeer die bedekt zijn met een laagje ijs: prachtig. Geen mensenhand die aan deze kunstvormen iets bijgedragen heeft.

De wereld kent vele met talent begiftigde kunstenaars die met hun handen de mooiste dingen creëren. Maar Moeder Natuur is het grootste talent welk je maar kunt bedenken. Zij maakt gebruik van de elementen water, lucht, vuur en aarde. Ze maakt ook gebruik van de tijd. Niet op afspraak of middels een klok, maar volgens het ritme van de seizoenen.

Alles wat leeft past zich aan tijdens de seizoenen. In de zomer verdampt het blad van bomen veel water. Dit vullen ze vervolgens aan met water uit de bodem. In de winter kan de plant bevriezen wanneer het zijn blad zou behouden. Het kwijtraken van hun bladeren is een beschermingsmechanisme. Omdat hun energie in de winter niet naar buiten gericht is, lijkt er soms wel een aureool van licht om bomen te hangen.

De naaktheid van de bomen geeft mensen weer mogelijkheden tot het creëren van kunstvormen. Met name liefhebbers van vogelfotografie en het schilderen van de beestjes, komen dan aan hun trekken. Want waar veel vogels voor het oog verborgen blijven tijdens de seizoenen wanneer er bladeren aan de bomen hangen, zijn zij nu goed zichtbaar. En dat levert weer vele mooie plaatjes op. Ook omdat vogels vaker naar de bodem en de tuinen toe trekken om hun kostje te vergaren.

Maar in februari begint het dus weer te kriebelen. De sneeuwklokjes en de krokussen steken dan hun kopjes op. De katjes in de bomen zijn weer terug en diverse bomen beginnen al te knoppen. Toch moeten we nog even geduld hebben totdat het volgende seizoen weer volop zijn kunstvormen gaat laten zien. Een seizoen waarin alles opnieuw tot leven komt en kleur geeft aan het bestaan.

Foto: Jet Rood

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services