Live Live

Drie jaar na de vreselijke brand kan Andijkse Marga de Haas nu weer lachen

Gepubliceerd: Dinsdag 22 januari 2019 15:59

Drie jaar na de vreselijke brand kan Andijkse Marga de Haas nu weer lachen

ANDIJK - Marga de Haas en haar gezin wonen al drie winters in een stacaravan op hun eigen erf in Andijk. Hun boerderij werd op kerstavond 2016 namelijk volledig verwoest door een brand. Afgelopen week ging de eerst paal van hun nieuwe stek de grond in.

"Heel blij! Eindelijk komt er weer een huis!" zegt Marga enthousiast. Grote vrachtwagens met heipalen komen het erf op rijden, zodat de eerste paal geslagen kan worden. In eerste instantie had Marga gehoopt om binnen een jaar weer een dak boven hun hoofd te hebben, maar dat liep anders. Het duurde een tijd om met de verzekeringen alles rond te krijgen en ook hadden ze tegenslag met de eerste nieuwe bouwtekening: "We kregen geen goedkeuring voor een twee-onder-een-kapwoning, dus moest er opnieuw een ontwerp worden gemaakt."

Caravans en legertent
"Het is echt een hel in de kou", zegt Marga. In de afgelopen twee jaar woonden ze in stacaravans en een legertent op hun eigen terrein. Omdat ze een loonbedrijf aan huis hebben en veel dieren, was ergens anders gaan wonen geen optie. "We wonen nog steeds in een zomercaravan met onze zeven honden en drie katten."

Ook zoon Wouter heeft flink de handen uit de mouwen moeten steken om het bewoonbaar te maken: "Ik ben hier dagelijks bezig geweest om het leefbaar te houden. De waterleiding bevroor en de septic tank raakte nog verstopt."

Nieuw thuis
De familie treurt nog dagelijks om het verlies van hun boerderij, die drie generaties in de familie was. Alles in het huis is verloren gegaan. "De nieuwe boerderij komt er heel anders uit te zien. Hij is een stukje kleiner en beganegronds", legt Marga uit.

Intussen moet er op hJa met terrein nog een hoop gebeuren. Zo moeten onder andere de schuren nog worden gesloopt. Maar nu de eerste paal geslagen is, heeft de familie een moment om naartoe te leven: "We hopen dat we volgende winter in ons nieuwe huis de kerst gaan vieren!"

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl


Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services