Live Live

Duivenmelker Westwoud ziet duif na duif verdwijnen door de vele roofvogels

Gepubliceerd: Maandag 01 april 2019 17:14

Duivenmelker Westwoud ziet duif na duif verdwijnen door de vele roofvogels

WESTWOUD - Willem Bakker uit Westwoud is in de afgelopen week zes wedstrijdduiven kwijtgeraakt door roofvogels. Hij baalt als een stekker. "Ik ben maanden bezig om zo'n mooi vogeltje te kweken en dan, in een seconde, is -ie van mijn plankje af. Ja, dat doet zeer."

 

Willem Bakker is duivenmelker en zijn duiven zijn z'n lust en z'n leven. Elk voorjaar gaan z'n jongste duiven voor het eerst vliegen. Een heel spannend moment, omdat de roofvogels uit de buurt met gemak een jonge duif pakken. "Ik kan gewoon niet slapen de nacht voordat ze voor het eerst naar buiten gaan", aldus Bakker.

Hij is er nu zes kwijt door aanvallen van de roofvogels, maar vorig jaar waren dat er 28. "Het is hier net de McDonald's. De roofvogels komen deze kant op, eten een duif en hun buik is weer gevuld."

Landelijk probleem
De oorzaak van de vele roofvogels in de omgeving van Westwoud, zijn volgens Bakker en Willem Freesen van Duivensportvereniging PV De Eenhoorn, de vele broedkasten die geplaatst worden door fruittelers. "Hierdoor zijn er veel te veel roofvogels gekomen", vertelt Freesen. "Het is geen natuurlijke populatie meer. En het probleem met de roofvogels en de duiven speelt niet alleen hier in deze omgeving. Het is een landelijk probleem."

Fruittelers plaatsen de speciale broedkasten voor de roofvogels omdat die gebaat zijn bij de dieren. Zo laat een fruitteler aan NH Nieuws weten dat ze nodig zijn om de muizen te bestrijden. Die knagen anders de wortels van de fruitbomen stuk en bestrijdingsmiddelen zijn verboden.

Nog geen oplossing
Ook verjagen roofvogels andere vogels uit de fruittuinen die van het fruit willen eten. Vooralsnog lijkt een echte oplossing voor beide partijen niet gevonden.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services