Live Live

Eikenprocessierups ook in West-Friesland gespot: risico op jeuk en irritatie

Gepubliceerd: Woensdag 26 juni 2019 20:10

Eikenprocessierups ook in West-Friesland gespot: risico op jeuk en irritatie

De gevreesde eikenprocessierups is al weken bezig aan een grote opmars door de hele provincie, maar is nu ook in West-Friesland gespot. Tot dusver bleef de regio het leed van de beestjes bespaard, maar dit kan nog veranderen. De eerste kleine nestjes zijn namelijk gespot.

De rupsen zijn gespot in het Streekbos en in de Leijen bij Hensbroek. Piet Copier van het Recreatieschap West-Friesland houdt de situatie nauwlettend in de gaten en weet NH Nieuws te vertellen dat het gaat om kleine nestjes die op een enkele plek gespot zijn. Geen reden voor paniek dus, maar wel om extra op te letten.

Klachten van jeuk en irritatie aan luchtwegen
Eikenprocessierupsen vormen nestjes aan eikenbomen en laten daarbij microscopisch kleine haartjes los. Deze haartjes kunnen bij mensen verschillende klachten als jeuk, irritatie van de luchtwegen en ogen en huiduitslag veroorzaken.

De afgelopen jaren zijn de rupsen bezig geweest aan een grote opmars: door de oplopende temperaturen in de zomer komen de beestjes steeds meer tevoorschijn.

Niet in paniek raken
Piet Copier monitort de situatie regelmatig en zegt in te grijpen als het nodig blijkt. "De kleine nestjes kunnen we zelf nog inspuiten met spuitlak. Dan bevriezen ze als het ware en kunnen we ze zelf weghalen." Het belangrijkste is volgens hem dat mensen goed geïnformeerd worden.

"Wij beginnen altijd met het voorlichten van ons personeel, zodat iedereen goed weet waar ze voor uit moeten kijken en hoe ze ermee om moeten gaan als ze de rupsen tegenkomen. Daarnaast moeten de mensen ook weten wat ze moeten doen. Je moet vooral niet in paniek raken, maar gewoon proberen de rupsen zo veel mogelijk te vermijden. Als er echt grote nesten zijn plaatsen we borden of zetten we de bomen af zodat mensen weten dat ze er van weg moeten blijven."

Risico's in West-Friesland

Of het probleem in West-Friesland echt gaat groeien is nu nog niet duidelijk. "We hebben natuurlijk minder eikenbomen dan in Twente bijvoorbeeld, waar ze hele lanen met eiken hebben. We hebben speciale vallen waarmee we later kunnen kijken hoe veel er grofweg zijn, dan hebben we een iets beter beeld. En als blijkt dat het er toch steeds meer worden moeten we actiever ingrijpen."

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services