Live Live

Enkhuizen tijdens het jaar van de Gouden Eeuw

Gepubliceerd: Dinsdag 30 april 2019 14:54

Enkhuizen tijdens het jaar van de Gouden Eeuw

ENKHUIZEN – Enkhuizen ligt aan het water en lag tijdens de Gouden Eeuw op een perfecte locatie voor verschillende handelsroutes van de Vereenigde Oost-Indische Company.

Hierdoor kon Enkhuizen in de 17e eeuw opbloeien als nooit tevoren, iets dat grote monumentale gebouwen met zich meebracht waar de stad nog steeds vol mee staat. De zee die men in vroegere tijden de Zuiderzee noemden is nu veranderd in het IJsselmeer, dit is zo geworden na de bouw van de afsluitdijk in de vorige eeuw. Enkhuizen was toen van open zee afgesloten, er was geen rechtstreekse vaarroute meer.

Deze belemmering had direct gevolgen voor de handelsmissies en haringvangst, echter is het verleden van Enkhuizen nog steeds goed terug te vinden door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid grote indrukwekkende monumenten. De handelsmissie van de Vereenigde Oost-Indische company zijn vervangen door het trekken van toeristen in de zomermaanden.

Het Enkhuizen uit de Gouden Eeuw is goed te bewonderen met een wandeling door de Enkhuizer binnenstad waar u mooie ouderwetse panden kunt vinden en oude authentieke huisjes in de smalle straatjes. Hoe het leven ging tijdens de Gouden Eeuw is te ontdekken in het Zuiderzeemuseum. Hier vindt u o.a. het Peperhuis, een magazijn van de VOC uit 1625.

Niet te vergeten details zijn zeker ook dat Enkhuizen de eerste stad was die voor de Prins van Oranje koos (1572) en dat Enkhuizen de grootste haringstad is geweest die er was. Eens was Enkhuizen zelfs de grootste stad van Westriesland en stond toen aan de basis van de Gouden Eeuw.

Foto: Wim Langbroek

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services