Live Live

Enkhuizense Kirsten Knip in halve finale WK Volleybal na winst op titelverdedigers Amerika

Gepubliceerd: Dinsdag 16 oktober 2018 06:33

Enkhuizense Kirsten Knip in halve finale WK Volleybal na winst op titelverdedigers Amerika

ENKHUIZEN - Wim Knip is apetrots op zijn dochter Kirstin. Na een zenuwslopende wedstrijd tegen Amerika, is ze met het Nederlandse team door naar de halve finale van het WK Volleybal. "Ik ben op al mijn kinderen trots. Maar als ik mijn kind dan zie spelen in Japan, dan is dat wel iets bijzonders." De ouders van Kirstin worden op straat aangesproken vanwege hun talentvolle dochter. "Ja dan krijg ik te horen: 'ik heb het gezien hoor.' En dan denk ik: 'oh, kijk jij ook dan?'. Dat is wel heel leuk hoor."

Enkhuizen leeft mee met de familie Knip en met de volleybaldames die maandag geschiedenis schreven met hun zege op Amerika. Een medaille is binnen handbereik denkt Wim. "Ze zijn mentaal heel sterk, dat hebben we kunnen zien. Het zou mij zeker niet verbazen als ze nu ook echt verder komen."
 
Teleurstelling
 
 
Kirstin werd halverwege de wedstrijd gewisseld door haar coach. Dat viel haar zwaar, omdat ze naar eigen idee goed speelde. Haar vader, die zelf vroeger ook op het hoogste niveau heeft gespeeld, snapt de keuze wel.

"Soms moet je wat doen om het tij te keren en het heeft gewerkt. Hij heeft de juiste keuze gemaakt. En dan is dit voor Kirstin natuurlijk teleurstellend, maar dat hoort ook bij topsport. Vrijdag gaan we er weer tegenaan en daar kijken we naar uit."

Nederland won de laatste zestig jaar nog nooit van de USA op een groot toernooi. De Amerikanen verloren zondag in de poule al met 3-2 van China en moesten winnen van Nederland om kans te houden om de wereldtitel te prolongeren. De eerste twee ploegen uit de poules spelen de halve finales. Nederland eindigt door de winst op de USA in ieder geval als tweede in de poule en kan nog eerste worden als dinsdag wordt gewonnen van China (12.20 uur). Het is voor het eerst dat Nederland de Final Six bij een WK haalde. Een zevende plek bij een WK was tot nu toe de hoogste klassering, meldt NH NIeuws

Eerste set weggegeven

 
Nederland gaf tegen de USA in de eerste set een voorsprong van maximaal zes punten weg en verzuimde drie setpoints te verzilveren. De eerste set ging daardoor met 30-32 naar de USA. De tweede set ging kansloos verloren met 15-25.

De ommekeer

 
Maar in de derde set vocht Nederland zich terug in de wedstrijd tegen de angstgegner. Amerika nam aanvankelijk nog wel een voorsprong, maar de ploeg van Jamie Morrison kwam sterk terug en nam aan het eind van de set een voorsprong. Even leek de ploeg weer de setpoints niet te kunnen benutten, maar bij 25-22 was het dan toch 2-1.

De vierde set was duidelijk voor de Oranje-vrouwen. Al vroeg in de set nam de ploeg een voorsprong en die werd alleen maar groter tot de set uiteindelijk met 25-15 werd gewonnen. In de beslissende vijfde set nam Nederland al snel een voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven. Het tweede matchpoint werd verzilverd bij 15-9, waardoor de eindstand 3-2 werd. Lonneke Slöetjes was met 38 punten weer van onschatbare waarde voor de ploeg.


"Blij, trots en opgelucht"
 
Celeste Plak uit Tuitjenhorn komt vaak in het veld als breekijzer. "Ik ben blij, trots en opgelucht dat we eindelijk revanche hebben genomen voor Rio", zei Plak. Bij de Olympische Spelen eindigde de ploeg als vierde en was de USA de ploeg die Oranje van brons afhield. "Het is lekker dat je het team kan helpen als invalster als het minder gaat en ik ben blij dat we het vandaag met de bank en de basis hebben gedaan."

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services