Live Live

Enkhuizer raadslid peilt mening gele hesjes tocht naar stadhuis

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 08:19

Enkhuizer raadslid peilt mening gele hesjes tocht naar stadhuis

ENKHUIZEN – Gele hesjes in Enkhuizen? Stille tocht richting het stadhuis? Is er belangstelling voor zo’n initiatief? Dat zijn de de vragen die Enkhuizer raadslid Hans Langbroek zichzelf afvraagt en aan anderen stelt op zijn Facebook pagina.

Zou het zinvol zijn om in Enkhuizen een gele-hesjes stille tocht te organiseren richting het stadhuis om het college van B&W een opdracht vanuit de bevolking te overhandigen om de gemeentelijke lasten in Enkhuizen proberen omlaag te halen naar een niveau dat past bij het gemiddelde inkomen in Enkhuizen?

Hans Langbroek stelt dat het lasten niveau in Enkhuizen behoorlijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde, met als absolute uitschieter de afvalheffing waarmee Enkhuizen in de top van Nederland staat. Dit terwijl het gemiddelde inkomen in Enkhuizen onder het landelijk niveau ligt waardoor de Enkhuizer huishoudens dus eigenlijk dubbel de klos zijn ten opzichte van hun landgenoten. Hogere lokale lasten tegenover een lager gemiddeld inkomen, het klopt simpelweg niet.

Hans Langbroek geeft aan dit al tweemaal aangekaart te hebben in de beschouwingen en dat zijn partij HEA (Het Enkhuizer Alternatief) zelfs tégen de begroting heeft gestemd en een motie heeft ingediend om de lastenstijging voor de huishoudens op nul procent te houden. Echter ging een meerderheid van de raad hier niet mee akkoord.

Een gele hesjestocht, een stille tocht met medenemen van de opdracht vanuit de bevolking van Enkhuizen en deze aan B&W te overhandigen zou toch mogelijk moeten zijn. Ondanks dat HEA maar één zetel heeft en twee commissieleden waarvan de zetelhouder Hans Langbroek naast het raadslidmaatschap ook nog een een fulltime baan heeft zou Hans Langbroek wel graag meehelpen met een eventuele organisatie en ondersteuning van de gele hesjes actie. Echter de gehele organisatie in eigen hand nemen ziet hij door het beperkte tijdsgebrek van de combinatie fulltime baan/raadszetel niet gemaakt.

Misschien iets voor de SP, die hebben met vier zetels bijna een kwart van de raad in bezit en derhalve genoeg mankracht om zich hiervoor in te zetten. Daarnaast hebben ze ook een landelijk organisatie die hen wellicht kan steunen, aldus Langbroek.

Hoe denkt u als burger van Enkhuizen hierover, goed idee of zinloos? Het gaat tenslotte om de inhoud van uw portemonnee!

Afbeelding: Wim Langbroek

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services