Live Live

Falende NVWA deels oorzaak dood 4-jarige Maurycy Biernacki

Gepubliceerd: Vrijdag 29 juni 2018 07:52

Falende NVWA deels oorzaak dood 4-jarige Maurycy Biernacki

GROOTEBROEK - De dood van de 4-jarige Maurycy Biernacki had volgens veiligheidsexperts voorkomen kunnen worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou gefaald hebben bij het toezicht op de speelhal in Grootebroek waar de kleuter ten val kwam.

Dat zeggen de veiligheidsexperts in een reactie op een reconstructie van de val tegen RTL Nieuws. De kleuter kwam drie jaar geleden in een speelhal in Grootebroek om het leven toen hij over de rand van een luchtkussen viel. Maurycy kwam met zijn hoofd op een betonnen vloer terecht die met kunstgras was bedekt.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren er veel fouten gemaakt door de speelhal en de opvang waar de kleuter te gast was. Zij worden vervolgd op verdenking van dood door schuld.

De inspectie van het NVWA zou in 2013 al hebben geweten dat het luchtkussen waar de jongen vanaf viel niet was goedgekeurd. Ook gebreken aan het toestel werden toen volgens RTL Nieuws over het hoofd gezien.

Pas een dag na de dood van Maurycy werd door de NVWA geconstateerd dat het apparaat niet in orde was. Zo lag er onvoldoende valdempend materiaal om het luchtkussen. Ook was de rand aan de zijkant van het kussen te laag.

In de inspectierapporten zou bovendien staan dat het luchtkussen niet goedgekeurd was en dat het certificaat van goedkeuring bij een heel ander luchtkussen hoorde.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services