Live Live

Fractie Tonnaer wil aangifte Hoorn tegen de Grauwe Eeuw

Gepubliceerd: Maandag 20 augustus 2018 09:38

Fractie Tonnaer wil aangifte Hoorn tegen de Grauwe Eeuw

HOORN - De Fractie Tonnaer wil dat de gemeente Hoorn aangifte gaat doen tegen de mensen achter de actiegroep de Grauwe Eeuw wegens het vernielen van het standbeeld van J.P. Coen in 2016.

In de nacht van 24-25 oktober 2016 is het standbeeld van J.P. Coen op de Roode Steen beklad door actiegroep de Grauwe Eeuw. In de Volkskrant van 17 augustus 2018 laten de heren Michael van Zeyl en Rogier Meyerink van de Grauwe Eeuw weten het standbeeld van J.P. Coen te hebben beklad. De Grauwe Eeuw is ook verantwoordelijk voor acties tegen de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Tevens beoogde de groep de Dodenherdenking in Amsterdam met lawaai te verstoren. Terecht is deze extreemlinkse actiegroep bij de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding in beeld.

Roger Tonnaer schrijft in een brief aan het college: ,,Voor het bekladden van het beeld van J.P. Coen hebben wij geen enkel begrip. Het verleden van J.P. Coen is de Hoornse inwoners voldoende bekend. In 2012 is onder leiding van het Westfries Museum een zeer kritische discussie over J.P. Coen gevoerd en is aansluitend in 2014 een nieuw bord op de sokkel van het standbeeld aangebracht. Op het informatiebord staat duidelijk te lezen dat J.P. Coen geroemd is als krachtdadig en visionair bestuurder, maar evenzeer bekritiseerd wordt om zijn gewelddadige optreden bij het verwerven van handelsmonopolies in het voormalige Nederlands Indië."

Tijdens de raadsvergadering van 25 oktober 2016 heeft Fractie Tonnaer het college gevraagd op te treden tegen de actiegroep en de aangerichte schade van het standbeeld op haar te verhalen. Uit het krantenartikel in de Volkskrant blijkt dat de actievoerders zeer ingenomen zijn met het bekladden van het standbeeld van J.P. Coen.

Fractie Tonnaer vraagt het college alsnog aangifte te doen en de herstelkosten op actiegroep de Grauwe Eeuw te verhalen. Het moet voor deze actiegroep duidelijk zijn dat, ondanks kritiek op zijn handelen, het standbeeld van J.P. Coen op de Roode Steen blijft staan en alleen goede discussies over onze geschiedenis zinvol zijn.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services