Live Live

Hallo familie, een droomwereld vol wonderlijke wezens

Gepubliceerd: Woensdag 20 februari 2019 06:40

Hallo familie, een droomwereld vol wonderlijke wezens

HOORN - Op zaterdag 16 maart 2019 is de laatste voorstelling van Hallo familie (8-108 jr) te zien in Het Park, Hoorn. In Hallo familie laat theatermaker Moniek Merkx het publiek via de ogen van een kind naar haar familie kijken. We schakelen tussen de echte wereld met drukke ouders en een steady oma, naar een droomwereld vol wonderlijke wezens en bizarre situaties. Naast zeven professionals spelen er een echte oma en een echt kind mee.Groen mannetje
Het publiek bekijkt een familie door de ogen van een kind. Wat krijgen we te zien?
Merkx: “Het begint met ouders die vooral met zichzelf bezig zijn en het kind over het hoofd zien. Uit verveling gaat het kind verhalen verzinnen. Ze probeert de dingen die ze half heeft opgevangen in de echte wereld met een eigen logica in elkaar te zetten. Door er een spel van te maken, fantaseert ze nieuwe situaties. In de voorstelling hebben we een ‘imaginary friend’ die haar helpt haar fantasie in te gaan: het groene mannetje. Het ene moment fantaseert het kind twee mensen die verliefd op elkaar zijn, het volgende moment een woeste dino, een dromerige zee of een huilebalk die je niet begrijpt. De volwassenen om het kind heen komen steeds meer tevoorschijn als kinderachtige poppenfiguren.”

Soep en afwasmiddel
Hallo familie speelt zich af in een keuken. Waarom koos je voor deze setting?
Merkx: “Families ontmoeten elkaar vaak aan de keukentafel. Ik heb gekozen voor een ouderwetse, realistische omgeving, een keuken met de geur van soep en afwasmiddel. Vanuit de keuken komen al die fantasieën tevoorschijn. Steeds als je denkt, nu snap ik het, komt er een nieuwe fantasie bij.”

Tot op celniveau
Het thema familie is een rode draad in je werk. Hoe belangrijk is jouw eigen familie voor jouw werk?

“Mijn eigen familie is een eeuwige bron van inspiratie. Ze hebben me totaal gevormd, soms tegen wil en dank. Ik ontdek nog steeds automatische reacties die dan bijvoorbeeld een letterlijke imitatie van mijn moeder blijken te zijn. Ja, tot op celniveau zitten die mensen in je. Als kunstenaar moet je altijd aan zelfonderzoek doen, dus dan kan je niet om je familie heen. Daarbij houd ik van groepen waar steeds nieuwe mensen in komen. En daarom is repeteren ook zo eindeloos aantrekkelijk. De cast en crew van Hallo familie vormt een tijdelijke familie en natuurlijk is Maas voor mij ook een grote familie.”

Hallo familie in Hoorn

Het Park, Westerdijk 4, 1621 LE Hoorn
Aanvang: zaterdag 16 maart, 19:30 uur
Toegang: €14,50
Reserveren:www.hetpark.nl / 0229 291 000

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066 of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services