Live Live

Het monarchiesprookje - Jet Rood

Gepubliceerd: Woensdag 17 april 2019 13:03

Het monarchiesprookje - Jet Rood

Het koningshuis bestaat al sinds 1806. De eerste koning was van het mannelijk geslacht. Nog een dag of tien te gaan, dan is het Koningsdag. Een verplichte feestdag voor iedereen. Overal in het land is er wel iets aan feestelijkheden te doen. Fijn voor eenieder die normaliter moet werken, dit extra dagje vrij. De andere kant is de waanzin dat er rondom één persoon een jaarlijkse nationale feestdag is gepland.

We weten allemaal dat de begroting betreffende de kosten van het koningshuis vaak niet de realiteit weergeeft. Zo zou er beweerd worden dat dit jaarlijks maar 42 miljoen bedraagt. HP/De Tijd schreef vorig jaar dat er toen volgens de laatste berekeningen, ieder jaar weer zo’n 350 miljoen al koekhappend in de monarchie wordt geïnvesteerd. En dat de ondraaglijke niksigheid van het koningshuis het Nederland anno nu weerspiegelt.

Amalia krijgt vanaf haar 18e jaar, zo konden wij uit het nieuws vernemen, zo’n vierduizend euro per dag. Daarvan is ongeveer 720 euro per dag vrij besteedbaar. Dit krijgt ze zonder dat zij hier maar iets voor hoeft te doen, behalve dan prinses te zijn.

Inmiddels kent Nederland meer en meer mensen die in armoede leven. Hoe kan het dat het koningshuis zoveel geld voor hun dochter aanneemt? Dit terwijl er zoveel mensen nog geen duizend euro in de maand krijgen en hiervoor zoveel verantwoording moeten afleggen aan instanties en de maatschappij? Nog maar te zwijgen over het Sinterklaas syndroom van onze regering ten aanzien van de multinationals. Je weet wel, die buitenlandse bedrijven die geen belasting hoeven te betalen.

Onlangs stond er in de krant dat steeds minder jongeren iets met de monarchie en het koningshuis ophebben. Dat snap ik. Voor vele jongeren is het leven geen sprookje. Zij hebben moeite om hun studie af te maken en vervolgens een goede baan te vinden. Daarnaast is een betaalbare woning vinden al helemaal een crime. Dit geldt zeker ook voor de jongeren in Enkhuizen.

Nu ligt er een plan voor Tiny Houses klaar, waarmee velen een betaalbaar onderkomen zouden kunnen verkrijgen. Helaas is de buurt het hier niet mee eens omdat dit de leefsituatie waarvoor zij gekozen hebben, danig zou veranderen. Dit laatst kan ik goed begrijpen. Toch zijn er wel meer woningen nodig in Enkhuizen. De enige oplossing is dan wel dat mensen bereid zijn om iets in te leveren. En dat laatste is nogal een ‘dingetje’, want wie wil zijn ruimte nu opgeven?

Als iedereen net als Amalia vierduizend euro per dag zou krijgen, dan had niemand een probleem om een onderkomen te verkrijgen. Kun je niet huren, dan laat je gewoon iets bouwen. Wat ook weer goed is voor de werkgelegenheid van anderen.
Wat draagt onze prinses op dit moment nu eigenlijk bij aan de maatschappij dat zij zo een groot bedrag zou verdienen? Zij studeert nog, heeft geen bijbaantje en ik denk niet dat zij iets aan vrijwilligerswerk doet. Het koningshuis leeft in een illusieve wereld die ver van de werkelijkheid afstaat. Immers, waarom zou je jezelf met zo’n groot bedrag verrijken als je ziet dat anderen het slecht of moeilijk hebben?

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services