Live Live

Het mysterie van de opblaasdolfijnen in de Oosterhaven Enkhuizen is ontrafeld

Gepubliceerd: Donderdag 28 februari 2019 17:20

Het mysterie van de opblaasdolfijnen in de Oosterhaven Enkhuizen is ontrafeld

ENKHUIZEN - Het mysterie van de opblaasdolfijnen in de Oosterhaven in Enkhuizen had NH Nieuws al ontrafeld: hengelsportvereniging Ons Genoegen had ze geplaatst om aalscholvers uit de buurt te houden. Volgens bestuurslid Martien Laan is dat ook hard nodig: "De plaag wordt alleen maar groter."

Al meer dan tien jaar groeit de populatie aalscholvers zienderogen. De visplekken van Ons Genoegen, waarvan de Oosterhaven er ook één is, zijn een paradijs voor de vogels. "Het is een soort leger. Ze drijven de vissen op met elkaar. Dan ben je gewoon de helft van het bestand kwijt, of nog erger", aldus Laan.

Bij de visverenging weten ze dat de natuur zo werkt. Maar ze willen de vissen die ze uitzetten voor hun hobby wel beschermen. "Je hart doet zeer als je ziet dat ze alles opeten. Dat doet dat pijn hoor. De visjes kosten 20 euro per stuk, dus je raakt je vermogen kwijt aan die aalscholvers."

Opblaasbare zwarte zwanen
De opblaasbare dolfijnen blijken een diervriendelijke en succesvolle oplossing. "De aalscholvers zijn bang en blijven weg. We gaan het volgend jaar weer doen. Al denken we ook aan opblaasbare zwarte zwanen. Daar schijnen ze ook bang voor te zijn", aldus de hobbyvisser.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066 of mail de redactie op redactie@weeff.nlDeel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services