Live Live

Hoorn krijgt over paar jaar mogelijk een volledig nieuw stadhuis

Gepubliceerd: Woensdag 15 mei 2019 11:27

Hoorn krijgt over paar jaar mogelijk een volledig nieuw stadhuis

HOORN - Gemeente Hoorn moet haar zaken in de toekomst regelen vanuit een energiezuiniger pand. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de duurzaamheidseis en daarom moet er wat veranderen. Maar gaat de gemeente dan doen: verhuizen, renoveren of een nieuw pand bouwen?

In 2023 moeten alle gemeentes van de overheid aan de wettelijke duurzaamheidseisen voldoen. Dit betekent dat het stadhuis van Hoorn energielabel C moet hebben. Dit heeft nu energielabel D en dus moet er rechtsom of linksom flink worden geïnvesteerd.

Voldoet niet meer aan de wensen
De klimaatbeheersing van het huidige pand is onder de maat. Een kwart van het gebouw staat leeg en er is sprake van veel achterstallig onderhoud. De inrichting is ook erg gedateerd. Het stadhuis voldoet daarmee niet meer aan de gewenste standaard, concludeert de gemeente.

Verhuizen of renoveren
De gemeente is op onderzoek uitgegaan naar het beste scenario: verhuizen, renoveren of een nieuw pand bouwen op een andere locatie. Uit dit onderzoek werd snel duidelijk dat er geen ander geschikt pand in Hoorn beschikbaar is. Die optie viel dus al af.

Een nieuw pand bouwen heeft nu de voorkeur van de gemeente omdat dit na vijf jaar lagere jaarlasten zou opbrengen. Er wordt gekeken naar een locatie bij het station, waar veel andere organisaties zitten als de bibliotheek en het werkloket. Naar verwachting besluit de gemeente op 6 juni over de definitieve toekomst van het stadhuis.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services