Live Live

Houtribdijk heeft wereldprimeur met zandige oevers

Gepubliceerd: Zaterdag 09 februari 2019 06:54

Houtribdijk heeft wereldprimeur met zandige oevers

ENKHUIZEN - Wie weleens over de Houtribdijk, ook wel Markerwaarddijk, rijdt tussen Enkhuizen en Lelystad kan het niet zijn ontgaan: grote zandige oevers verschijnen langs de kant van het IJsselmeer. Bij Enkhuizen wordt deze week het laatste zand opgespoten om de dijk te versterken.

"Doordat we het zand tegen de dijk aanleggen, vormt dat als het ware een grote buffer zodat bij hele ernstige stormen de dijk in stand kan blijven", legt Henk Meuldijk, projectmanager van Rijkswaterstaat, uit. De dijk voldeed niet meer aan de veiligheidsnorm van de Waterwet. De oevers die worden aangelegd zijn zo'n 80 meter breed en zullen worden ingezaaid met gras.

Wereldprimeur
De Houtribdijk krijgt uiteindelijk aan beide kanten brede, zandige oevers tussen Trintelhaven en Enkhuizen. Deze zogenoemde vooroevers verminderen de golfslag tegen de dijk, waardoor deze veel minder zwaar belast wordt.

Aannemer Wilbert Geuze legt uit hoe de enorme operatie in zijn werk gaat: "Aan de Markermeerzijde hebben we een winput, daar halen we het zand uit de waterbodem. Via een transportleiding gaat het over de weg naar de IJsselmeerzijde." In totaal wordt er zo'n tien miljoen kuub zand opgespoten. Niet eerder zijn zandige oevers in een zoetwatermeer toegepast, de Markerwaarddijk heeft daarmee een wereldprimeur te pakken.

Trintelzand
Tegelijk met de dijkversterking wordt er in het Markermeer een nieuw natuurgebied aangelegd, genaamd Trintelzand. Het gebied is 550 voetbalvelden groot en ligt grotendeels onder water. "Het is een soort snackbar van de Markerwadden", zegt Meuldijk.

Als de zandige oevers aan de IJsselmeerkant klaar zijn, wordt er nog zo'n drie weken hard gewerkt om ook de oevers aan de kant van het Markermeer aan te leggen. Medio 2020 moet de gehele dijkversterking klaar zijn.

Er leven mosselen, vissen en insecten, die op hun beurt weer voedsel zijn voor een grote diversiteit aan vogels. Met Trintelzand moet er meer variatie komen in het onderwaterlandschap waardoor er meer verschillende plant- en diersoorten in het Markermeer zullen voorkomen.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066� of mail de redactie op redactie@weeff.nl


Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services