Live Live

Huisvuiltjes - Sjaak Grosthuizen

Gepubliceerd: Zaterdag 05 januari 2019 22:15

Huisvuiltjes - Sjaak Grosthuizen

Ik las deze week een stukje over de tarieven van ons aller HVC. Dat ‘ ons aller’ zeg ik, omdat wij als Westfriesland medeoprichter zijn van dat bedrijf. HVC haalt ons huisvuil op en natuurlijk is dat niet gratis. De onkosten van hun uiterst nuttige werk dienen vergoed te worden. Ik zag HVC als een dienstverlenend orgaan van de overheid en dat is niet correct. HVC is een bedrijf dat wel overleg heeft met onze gezagsdragers, maar verder lijkt de overheidsinvloed nauwelijks te gaan. Dat heeft nare gevolgen. De rekenkamercommissies van zes van de zeven Westfriese gemeentes begrijpen niet waarom de tarieven van HVC omhoog moeten.

Een rekenkamercommissie is een instrument van de gemeenteraad. Er zitten raadsleden in en misschien ook nog wat mensen die wel verstand hebben van geldstromen. In de dorpen van Westfriesland snappen ze niets van de heffingverhoging. In Hoorn waarschijnlijk wel, want ik zag deze gemeente niet opgenomen zijn in het krantenartikel. Mijn eerste gedachte was, dat in de Hoornse rekenkamercommissie dus mensen zitten die iets snapser zijn dan die van de kleinere gemeenten. Of dat de kleinere gemeentes menen dat gezamenlijk optrekken met Hoorn een heilloze weg is. Eerlijk gezegd werd er in het artikel niets uitgelegd over de noodzaak van tarievenverhoging. Sterker: HVC heeft overleg gehad met de wethouders en die schijnen wel op de hoogte te zijn van de financiële ins en outs van HVC en voelt absoluut niet behoefte om hun zelfgeprezen transparantie te delen met anderen dan de wethouders.

In het krantenartikel wordt gezegd dat elders de kosten minder zijn geworden. In Heerhugowaard schijnt dat een stuk gunstiger te zijn dan bij ons in Westfriesland. Wij gaan binnenkort vast en zeker te horen krijgen waarom ophalen en verwerken van huisvuil bij ons duurder is dan daar. HVC geeft anderen geen inzicht in de financiën. Ik vermoed dat in de eerstvolgende bijeenkomsten van raden en raadscommissies spannende vragen zullen worden gesteld en wat krijgen we dan wel en zeker niet te horen? Niet acceptabel lijkt mij het argument dat alles nu eenmaal duurder wordt. Ook nauwelijks geloofbaar zou de bewering zijn dat het allemaal kostendekkend moet zijn, terwijl dat nu nog niet zo is.

Voor Hoorn zou een antwoord kunnen zijn dat er dankzij de tarievenverhoging extra geld in het aandelenlaatje terecht gaat komen en omdat er in de plannen van het college veelvuldig gebruik is gemaakt van de zgn. PM-posten voor zaken waarvoor nog helemaal geen budget is vastgesteld, er nu dus voor allerlei wilde ideetjes vanuit de raad wel een financiële dekking mogelijk is. Of dat de salarissen van de top van HVC marktconform dienen te zijn, hoewel dat voor een wethouder van VVD-huize een volstrekt legitiem argument is. Of de wethouders is voorgehouden dat er voor hen een leuk eindejaarsverrassinkje te wachten staat, wanneer de plannen ongehinderd kunnen doorgaan en dat de grootte van het verrassinkje afhankelijk is van de grootte van de gemeente. Nogmaals, ik heb nog geen flauw idee.

Ik heb een behoorlijk hoge pet op van de gemeentelijke raden en wethouders in Westfriesland. Niet alleen Siem Zeilemaker van het Medemblikse PWF zal klare wijn geschonken willen krijgen. We krijgen dan vast de keuze om geschrokken van de onvermijdelijke hoge kosten van afvalverwerking zelfs aan te bieden nog meer te gaan betalen of in alle redelijkheid een lager tarief af te dwingen. Ik hoop in ieder geval dat niet zal blijken dan HVC met enig gemak de vloer aandweilt met Westfriese bestuurders. Met dweilen ruimen ze hun eigen vuiltjes op.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services