Live Live

In tien jaar energie-neutraal worden; dat is het doel van Koggenland energieneutraal

Gepubliceerd: Woensdag 27 maart 2019 06:50

In tien jaar energie-neutraal worden; dat is het doel van Koggenland energieneutraal


 

BERKHOUT - In tien jaar energie-neutraal worden; dat is het doel van "Koggenland energieneutraal". Een burgerinitiatief van onder meer Kees Wiersum uit Berghout. "Het is kennelijk nodig dat we de kar moeten trekken, maar het is echt tijd om hiermee aan de slag te gaan."

Wiersum is zelf al jaren bezig met verduurzamen en ziet dat er nog heel veel winst te behalen valt in Koggenland op dit gebied. Daarom startte hij onlangs met "Koggenland energie neutraal".

Het is geen actiegroep, maar meer een bewustwordingsgroep. "We moeten beginnen met het creëren van draagvlak hiervoor. We willen mensen informeren over de mogelijkheden, hen inspireren, helpen en het zou natuurlijk heel mooi zijn als de inwoners straks ook de ideeën gaan omarmen."

Op hun website staan al verschillende ideeën voor burgers om hun huizen te verduurzamen. Ook heeft Wiersum plannen voor energieparken. "Je zou zonnepanelen kunnen plaatsen tussen bossages, maar ook wilde bloemen planten en bijenkasten voor de bijen. Zo'n energiepark zou gedeeltelijk een recreatiepark kunnen zijn. Het moet passen in het landschap en iets opleveren voor de inwoners van Koggenland."

Distriport
Op het stuk grond waar ooit bedrijventerrein Distriport zou komen, wil de provincie Noord-Holland een zonneweide realiseren in de toekomst. Een plan dat Wiersum niet ziet zitten. "Hier zitten wij niet zo op te wachten. We zouden liever een energiepark zien, geïntegreerd in het landschap."

De provincie laat weten de ideeën mee te nemen in de plannen, hoewel die nog in een beginfase zitten.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services