Live Live

JA/JA sticker nu ook een feit in Enkhuizen - Jet Rood

Gepubliceerd: Vrijdag 13 juli 2018 20:22

JA/JA sticker nu ook een feit in Enkhuizen - Jet Rood

In navolging van de gemeente Amsterdam heeft de raad van Enkhuizen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 juli 2018 besloten om ook over te gaan tot de invoering van het systeem van de JA/JA sticker voor reclamedrukwerk.

Eerder was er al een motie ingediend door Het Enkhuizer Alternatief. De motie werd toen niet door een raadsmeerderheid gesteund, maar door HEA aangehouden in afwachting van de rechtszaak in Amsterdam. Deze werd door brancheorganisaties MailDB en KVGO aangespannen tegen de gemeente Amsterdam om invoering van de JA/JA-sticker te voorkomen.

De rechtbank stelde de gemeente Amsterdam op 22 november 2017 in het gelijk. De rechter besloot toen dat het initiatief niet in strijd is met Europese wet- en regelgeving. De folderbranche gaf toen te kennen in hoger beroep te zullen gaan.
Dit laatste begrijp ik niet want de rechter zegt niet dat de folderbranche geen folders mag verspreiden. Het gaat slechts om de manier waarop de folderbranche deze verspreidt met het oog op onzinnige verspilling van papier. Over dit laatste ga ik het nu eens niet hebben.
Inmiddels ken ik de aard van de mensen een beetje en hoor ik her en der al verzuchten: ‘Waar maakt zij zich druk over?’ Wel, ik neem aan dat men de woorden “beleefdheid” en “fatsoen” kent. Fatsoen heeft men wanneer beleefd aan mensen gevraagd wordt of ze überhaupt wensen om iets in hun brievenbus gedeponeerd te willen hebben.

In plaats van dat de folderbranche toestemming vraagt om al dat reclamedrukwerk in uw en mijn brievenbus te mogen deponeren, drukt de branche vanuit het eigenbelang van inkomstenwinning een papiermassa door uw en mijn brievenbusstrot. En dat met toestemming van uw overheid. Ik en velen met mij die deze folders niet willen ontvangen, worden hierdoor gedwongen een NEE/NEE of NEE/JA sticker op onze brievenbus te plakken.
Het is te vergelijken met de mailings die men krijgt via de digitale wegen, waarbij de ontvanger toestemming moet geven voor het aan hem versturen van mails. Dit lijkt mij dus de gewone gang van zaken zoals het hoort.

Inmiddels zijn er vele gemeenten die zich over het onderwerp buigen. Zo zijn er gemeenten die JA|JA willen invoeren doordat politieke partijen daartoe een motie hebben ingediend. Tevens zijn er gemeenten die geïnteresseerd zijn geraakt in JA|JA-stickers omdat er raadsvragen over zijn gesteld. Andere gemeenten volgen de JA|JA-discussie meer passief en wachten de situatie in Amsterdam af. Daarnaast zijn er gemeenten die de JA|JA-discussie (vooralsnog) afgesloten hebben.

Maar naast het feit dat de folderbranche niet blij is met de uitspraak van de rechter, klinken er ook positievere geluiden over deze uitspraak, zo ontdekte ik na googelen op het onderwerp “ja/ja sticker”.  Aldo Breed richtte met het oog op de invoering van de ja/ja sticker Kiesjefolder op. Bij dit initiatief kunnen consumenten online hun eigen folderpakket samenstellen. Een idee dat zijn oorsprong kent in Denemarken. Eind vorig jaar waren er zo’n 27.000 deelnemers waarvan 10.000 in Amsterdam. Iedereen kan zelf zijn/haar folderpakket samenstellen. Dit lijkt mij een goed initiatief, hierdoor hoeven er geen overbodige folders meer bij mensen op de deurmat te vallen. Hoe mooi wil men het nog hebben en waar wachten wij hier in de regio nog op?


Jet Rood

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services