Live Live

Jaap en Tineke Meester uit Nibbixwoud hebben 300 kerststalletjes

Gepubliceerd: Dinsdag 25 december 2018 08:57

Jaap en Tineke Meester uit Nibbixwoud  hebben 300 kerststalletjes

NIBBIXWOUD - Het is een ietwat uit de hand gelopen hobby: Jaap en Tineke Meester uit Nibbixwoud verzamelen kerststallen. Vanaf elk denkbaar vakantieoord komen er jaarlijks weer stalletjes bij.

"We hebben er ongeveer 310", vertelt Tineke trots. Waar je ook in huis kijkt, alle kasten en vensterbanken staan vol met kerststallen. Of het er niet een beetje teveel zijn? Welnee! Op haar hand laat Tineke twee piepkleine kerststalletjes zien van één centimeter en zegt daarom lachend: "Ze zijn niet allemaal even groot hoor!"

Exotisch
"Ik heb hier een kalebas, die hebben ze op ijzerdraad gemaakt", laat Tineke zien. Van Kenia tot Zuid-Korea, overal hebben ze de kerststallen vandaan. Ook worden er vaak stalletjes door vrienden of familie mee naar huis genomen. "We waren het beu om gewoon zomaar souvenirs te verzamelen, vandaar dat we op een gegeven moment over zijn gegaan op de kerststallen."

"Poepertje"
Uiteraard heeft de collectie ook een topstuk: een kerststal uit de jaren ’60 die Jaap van zijn broer heeft geërfd. En die stal heeft een wel heel bijzonder kerstfiguur legt Jaap uit: "In Spanje heb je in elk kerstgroepje een poepertje. En als bekend persoon moet je je ooit eens als poepertje laten afbeelden." Zo zijn Obama, Johan Cruijff en diverse bekende persoonlijkheden van film en theater al als 'poepertje' gemaakt, aldus Jaap. Het "poepertje" brengt zodoende vruchtbaarheid en geluk voor de hele familie.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services