Live Live

Kom genieten bij Sterrenwacht Orion tijdens de “Nacht van de nacht”.

Gepubliceerd: Woensdag 17 oktober 2018 15:50

Kom genieten bij Sterrenwacht Orion tijdens de “Nacht van de nacht”.

BOVENKARSPEL - Ontdek hoe mooi een donkere avond kan zijn tijdens de “Nacht van de nacht”. Nederlands is een van de meest verlichte landen ter wereld waardoor de hemel boven ons bijna niet meer goed te zien in door alle kunstverlichting om ons heen. Tijdens de “nacht van de nacht” worden er door honderden bedrijven en gemeenten de lichten gedoofd zodat Nederland extra donker is deze avond. Hierdoor is de kans groot dat we de buitenste ring van de Melkweg kunnen bewonderen en tal van andere objecten die zich in de ruimte om ons heen bevinden maar we normaal gesproken niet kunnen zien door alle kunstmatige verlichting.

Op 27 oktober wordt alweer voor de 14e keer de “nacht van de nacht” georganiseerd. Afgelopen jaar waren er tijdens de “nacht van de nacht” meer dan 500 nachtelijke activiteiten en de verwachting is dat het aantal dit jaar weer zal groeien. Ook Sterrenwacht Orion gevestigd aan de Veilingweg in Bovenkarspel zal op 27 oktober de deuren openen voor het publiek. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat er door de eisen die er door de gemeente en veiligheidsregio opgelegd waren de deuren gesloten moesten blijven maar afgelopen weken is er hard gewerkt om e.e.a. in het Streekbos Paviljoen te realiseren waardoor er weer meer bezoekers naar binnen kunnen. Toch is er kans dat er door grote toeloop bij dit evenement wat wachtrijen ontstaan. Echter dit is dan om ieders veiligheid te waarborgen maar de Sterrenwacht garandeert dat iedereen aan de beurt komt om te zien wat hij/zij wil zien.

Wat kunt u verwachten tijdens de “nacht van de nacht” bij Sterrenwacht Orion?
Zoals u van de sterrenwacht gewend bent zullen er ruim gevulde vitrines aanwezig zijn met o.a. hoe het toekomstig leven op Mars er uit gaat zien, schaalmodellen van andere planeten, gevonden meteorieten en als enigste sterrenwacht van Nederland heuse mars en maan grondsimulaties die gebruikt worden door de Universiteit van Wageningen, ESA en de NASA om te testen of daar landbouw in kan plaatsvinden voor toekomstige bewoners van Mars en van de maan. En wat dacht u van echte dinosaurus eieren die er gewoon bij de sterrenwacht aanwezig zijn.

Dan zijn er de mega telescopen die u tot miljarden kilometers diep de ruimte in laten turen, wat dacht u van het kijken naar planeten in ons eigen zonnestelsel zoals Mars, Jupiter, Saturnus of zelf nog verder en een blik werpen op de Orionnevel, Andromeda nevel of andere objecten die miljarden lichtjaren van ons verwijderd zijn.
Naast de vaste telescopen die in de indrukwekkende koepel staan opgesteld zullen er ook telescopen op het balkon van de sterrenwacht geplaatst worden.

Ook is er het onlangs compleet vernieuwde planetarium waar u een heuse virtuele reis door de ruimte kunt maken. U kunt de planeten van ons eigen zonnestelsel van zo dichtbij bekijken alsof u zelf in een ruimteschip aanwezig bent. Een ruimtewandeling rond het ISS (International Space Ship) maken en zelfs als een echte astronaut door het ruimte station zweven en met eigen ogen zien hoe het er daar van binnen uit ziet en hoe de aarde er eigenlijk uitziet als u hoog in de ruimte zweeft.

Of ooit wel eens een supernova explosie gezien, een inslag op de maan of een landing op de planeet Mars meegemaakt? Niets is te gek in het vernieuwde planetarium van Sterrenwacht Orion. Zijn er dingen die u ziet maar die u niet begrijpt of waar u meer over wilt weten, dat is geen probleem. Een ruim team van enthousiaste medewerkers is er op deze avond aanwezig en verteld graag alles dat u wilt weten. Voor een ieder die geïnteresseerd is in- en over alles om ons heen is dit de unieke gelegenheid om alles te bekijken en alle vragen te stellen.

De nacht van de nacht, de unieke gelegenheid voor iedereen die geïnteresseerd is in alles dat verder ligt dan zijn achtertuin.

Foto: Wim Langbroek

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services