Live Live

Kunstenaar Ali Mahmoud ontvluchte Syrië om niet het leger in te hoeven

Gepubliceerd: Maandag 08 april 2019 15:48

Kunstenaar Ali Mahmoud ontvluchte Syrië om niet het leger in te hoeven


ENKHUIZEN - Om niet het leger in te hoeven, vluchtte kunstenaar Ali Mahmoud vanuit zijn geboortestad Damascus in Syrië met zijn broertje naar Europa. Hij wil niets liever dan zijn carrière als kunstenaar hier voortzetten. Deze week opende hij zijn tentoonstelling in het stadhuis van Enkhuizen.

Toen hij zijn studie Frans had afgerond, besloot hij het roer om te gooien. Ali Mahmoud volgde een opleiding in lithografie en etsen in Damascus. Schilderen was altijd al een uit de hand gelopen hobby van zijn vader geweest. Maar al snel bleek dat hij niet in zijn geboortestad Damascus kon blijven.

Eigen galerie
Jaren geleden verliet hij noodgedwongen met zijn broertje Syrië en kwam vanuit Libanon in Turkije terecht. Inmiddels woont hij al vier jaar in Duitsland en probeert hij zijn papieren op orde te krijgen om bij zijn vriend Yuri in Enkhuizen te gaan wonen. Ook Yuri ziet het al helemaal voor zich: "Het ultieme is natuurlijk om uiteindelijk een eigen galerie te hebben waar eigen werk en werk van gastkunstenaars kan komen te hangen."

Te veel naakt
De expositie hangt in de hal van het stadhuis. Verschillende acrylwerken met uitbundige kleuren hangen aan de muur. Toch moest een aantal werken van Ali thuisblijven omdat ze 'te naakt' zouden zijn. Ali: "Ik vind het heel verrassend. Je zou zeggen dat Europa heel openminded is. Maar in mijn land zijn ze, denk ik, wat kunst betreft toch meer open van geest."

De werken van Ali zijn nog tot en met eind mei in het stadhuis van Enkhuizen te zien.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services