Live Live

Leermomentje - Jet Rood

Gepubliceerd: Dinsdag 13 november 2018 08:29

Leermomentje - Jet Rood

Mij was de eer gegund om burgemeester Albertine van Vliet een telefonisch interview af te mogen nemen. De 24e oktober was het dan zo ver. Albertine had mij iets vroeger dan afgesproken gebeld. Toen ik tien minuten voor de gemaakte afspraak op mijn telefoon keek, zag ik dat zij al gebeld had. Even dacht ik: “Oh jee”. In plaats van te gaan zitten afwachten, belde ik haar terug. En wat werd het een verdomd mooi gesprek!

 De uitwerking van het interview besloeg zo’n vijf A4’tjes. Het was dus een vrij lang, maar ook mooi divers verhaal. Omdat ik wil dat mensen zich goed voelen bij een publicatie, stuur ik hen mijn uitwerking eerst altijd ter goedkeuring toe. Tot mijn verbazing kreeg ik het in flink ingekorte vorm terug. De communicatiemedewerker van de gemeente liet mij in de mail weten dat indien ik daar vragen over had, ik deze kon stellen. Deze had ik niet maar ik was wel verbijsterd over de hoeveelheid geschrapte tekst. Dit liet ik haar ook wel weten. Achteraf bezien had zij natuurlijk wel een punt. Het was ook veel te lang. Wellicht was ik iets te ambitieus. Online lezen mensen liever korte, behapbare stukken tekst.

Het verhaal in zijn geheel zou wel mooi in een opinieblad of zaterdageditie van een papieren krant tot zijn recht zijn gekomen. Geprikkeld door het interview dat ik naar onze redactie gestuurd had, benaderde een radiomedewerker mij. Hij vond het een leuk interview en vroeg me naar de opname van het gesprek. Deze stuurde ik hem toe met daarbij het nadrukkelijke verzoek alleen tekst uit het interview te gebruiken waarvoor toestemming gegeven was.

De man monteerde twee mooie stukjes en legde dit bij de communicatiemedewerker van het stadhuis neer ter goedkeuring. Zij was verbaasd dat ik een opname had gemaakt, omdat ik dit niet vooraf gemeld had.
Hier heb ik niet bij stil gestaan. Een opname van een telefonisch gesprek maak ik vanwege de uitwerking van het verhaal, want steno valt niet onder mijn vaardigheden. Dus het maken van een opname is voor mij dé manier om een verhaal goed uit te kunnen werken.

De radiomedewerker heeft de communicatiemedewerker van de gemeente laten weten dat de opname slechts voor eigen gebruik was. Zelf heb ik haar ook nog een mail toegestuurd om mijn excuus te maken voor het nalaten van het melden van de opname.
Uiteindelijk komen dingen toch vaak wel weer goed naar tevredenheid van beide kanten. En dat is mooi. Het interview is hier terug te lezen: https://www.weeff.nl/albertine-van-vliet-kuiper-een-vrouw-die-verbindt-en-samenwerkt/content/item?1107623

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services