Live Live

Lijsttrekkers van Enkhuizen: Jan van der Werff van het CDA

Gepubliceerd: Donderdag 08 maart 2018 09:22

Lijsttrekkers van Enkhuizen: Jan van der Werff van het CDA

De komende dagen presenteren de lijsttrekkers van de diverse politieke partijen uit Enkhuizen zich middels een interview aan hun kiezers.


Wat heeft je doen kiezen voor de politiek en wanneer is dat geweest?
Dat is alweer zo’n 30 jaar geleden. Toen mijn vrouw en ik trouwden was het eigenlijk een soort vanzelfsprekendheid dat je en lid werd van een omroep en lid werd van een politieke partij.
Wat mij trok was het rentmeesterschap, wat inhoudt dat je iets wilt doorgeven en achterlaten. Persoonlijk vind ik de christelijke waarden waarvoor het CDA zegt te staan, ook erg belangrijk. Het ging niet om zaken als het willen van een nieuwe school of een nieuw fietspad. Het kwam meer vanuit mezelf, ik wilde een bijdrage leveren aan een betere samenleving.

Waarom ben jij lijsttrekker en niet een ander?
Dat zou je eigenlijk aan een ander moeten vragen. Voor mezelf weet ik het wel, ik heb mezelf beschikbaar gesteld. Bij het CDA wordt gewerkt volgens het principe dat de leden daarover beslissen. Het bestuur heeft gevraagd of ik op nummer één wilde staan. Ik heb gezegd dat ik dit wilde en de leden zijn daarmee akkoord gegaan. Een kwestie van democratie.

Wat is je favoriete onderwerp in de politiek?
Mijn favoriete onderwerp is dat iedereen in de maatschappij volwaardig moet kunnen meedoen, ongeacht de handicap die iemand heeft. Bij het CDA zeggen we altijd: ‘Bij ons staat niemand aan de kant’. Iedereen doet mee naar zijn vermogen. De één heeft dit gebrek en de ander dat. We kunnen allemaal een beetje van elkaar leren. We kunnen allemaal gebruik van elkaar maken. Het hoeft allemaal niet heel hoogdravend te zijn. Ieder zijn eigen talent. Niets is zo vervelend als eenzaam en alleen thuis komen te zitten en niet weten wat je de volgende dag gaat doen. Dat je een beetje zit te wachten tot de televisie weer een ander programma gaat tonen.

Wat vind je het moeilijkste aan politiek?
Financiën. Ik ben zelf geen financiële ster, dat vind ik het allermoeilijkste. Wat ik ook moeilijk vind is dat wanneer je voor een overtuiging gaat staan, je dat ook nog moet gaan overbrengen aan anderen. Zeker in een stad als Enkhuizen, waar zoveel verdeeldheid is.
Het CDA heeft het goed voor met de mensen en het is best moeilijk om iedereen met ons gedachtengoed op één lijn te krijgen. Er is wat haat en nijd onderling tussen de partijen, wat het moeilijk maakt om die eenheid voor elkaar te krijgen. We zijn zo verdeeld. Daar moet je keihard voor werken. Soms zijn dingen zo een vanzelfsprekendheid voor ons, dat ik er niet bij nadenk dat er een meerderheid voor gehaald moet worden. Dan denk ik, waarom nou niet? Communiceren en de meerderheid krijgen en behouden is lastig. Het elkaar gunnen om besluiten rond te krijgen is nog niet zo eenvoudig. Er moet heel wat water naar de zee gedragen worden. De één wil dit woordje veranderd hebben in een voorstel, motie of amendement en de ander dat woordje. Gelukkig hebben we drietal kandidaat raadsleden met de nodige financiële ervaring.

Wat maakt jouw partij anders dan de andere partijen?
Onze partij is een stabiele en slagvaardige partij. We hebben een mooi sociaal gezicht en dat bewijzen we ook steeds weer. Ik vind zelf dat wij daarin heel betrouwbaar zijn. We zijn een landelijke partij en daarom kunnen we altijd terugvallen op mensen met meer verstand van zaken voor de kennis die we nodig hebben in de lokale politiek. Met een tiental kandidaat raadsleden die geboren en getogen zijn in Enkhuizen weten we gewoon hoe zaken er voor staan en hoe de hazen lopen. We hebben verstand van zaken. Er zit een verscheidenheid aan mensen in de partij. Maar of dat nou zo verschillend is met andere partijen, dat weet ik ook niet. Onze uitgangspunten zijn voor ons belangrijk. Daarom zitten we bij het CDA en niet in een andere partij.

Wat is je belangrijkste verkiezingsitem en waarom?
Dat, naast dat niemand langs de kant blijft staan, we een sociaal gezicht hebben en mensen in staat stellen om sportief bezig te zijn, om een dagbesteding te hebben. Dat mensen gewoon mee kunnen draaien in deze maatschappij.
Er bestaat een wettelijk kader dat je als bedrijf bepaalde mensen met een handicap in dienst moet nemen. Maar het is nog lang geen vanzelfsprekendheid. Als je wat mankeert moet je in deze maatschappij harder aan de weg timmeren om geaccepteerd te worden dan een ‘normaal’ mens. Als bedrijven het voor het zeggen hebben, hebben ze liever toch gezonde mensen. Maar dat wil niet zeggen dat mensen die iets mankeren niets kunnen. Daar moet men wel flink aan wennen. Het gaat erom dat je als persoon het beste uit jezelf haalt. Er komt natuurlijk wel om de hoek kijken dat als je zaken wilt realiseren, je gemeente financieel gezond moet zijn.

Hoeveel denk je waar te kunnen maken van de verkiezingsbeloften?
We gaan geen grote beloften doen als dat de grijze bakken eens per 2 weken opgehaald zouden moeten worden of dat er geen betaald parkeren voor de inwoners van Enkhuizen wordt ingevoerd. Wat we wel willen is de parkeervergunningen veel langer laten gelden.
Wij zijn niet erg belofteachtig. Er is een boel gerealiseerd en dat geeft vertrouwen. We kunnen zeggen tegen de kiezer, dit hebben wij neergelegd de afgelopen jaren. Het gaat ons er niet om dat iedereen miljonair wordt. Het gaat erom dat je met elkaar leeft en woont en dat je dat op een goede manier doet. Wij vinden vanuit de Christen Democratie dat dat een goede manier is en een ander vanuit een andere manier. We hebben heel fijn samengewerkt met SP en CU/SGP.
Wel zouden we over 4 jaar afgerekend kunnen worden op de bestuurlijke samenwerking met Drechterland en Stedebroec. We willen er werk van maken dat het die kant opgaat. Wij zien het liefst dat Enkhuizen zelfstandig blijft maar de fusie is onvermijdelijk. Er moet iets gebeuren. Ik denk dat we daar over 4 jaar wel behoorlijk stappen in gezet zullen hebben.

Wat is je verwachting over het aantal te behalen raadszetels?
Wij gaan voor minstens 3 zetels en dat moet ook wel lukken.

Jet Rood

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services