Live Live

Lijsttrekkers van Enkhuizen: Michèl de Jong van Enkhuizen Vooruit! (Voor Enkhuizen)

Gepubliceerd: Woensdag 14 maart 2018 10:02

Lijsttrekkers van Enkhuizen: Michèl de Jong van Enkhuizen Vooruit! (Voor Enkhuizen)

In de aanloop naar de komende verkiezingen presenteren de lijsttrekkers van de diverse politieke partijen uit Enkhuizen zich middels een interview aan hun kiezers.

Wat heeft je doen kiezen voor de politiek en wanneer is dat geweest?
Op advies van mijn vrouw. Zij zag een advertentie staan in de Drommedaris, waarin stond “Informatieavond voor nieuwe raadsleden”. Dat was tien jaar geleden. Toen ben ik mij gaan oriënteren welke partij bij mij zou passen en daar ben ik toen lid van geworden. Ik wilde lokaal, want dan kun je je eigen beleid en ideeën uitvoeren. Ook wel bij landelijke partijen, maar dan heb je ook met de landelijke standpunten te maken. Daar kun je niet al te veel van afwijken.

Waarom ben jij lijsttrekker en niet een ander?
Dat hebben we eigenlijk zo gekozen met elkaar. Ik wilde graag door met een enthousiast team om mij heen en zo werd ik eigenlijk automatisch de lijsttrekker (Frank van Gangelen vult aan dat Michèl ook degene is met de meeste ervaring in de politiek). Als mensen mij wat vragen dan ben ik wel degene met acht jaar dossierkennis in het hoofd.

Wat is je favoriete onderwerp in de politiek?
Ik vind Grondgebied en Welzijn de mooiste onderwerpen. Denk dan aan sportaccommodatie of een welzijnstichting. Bouwplannen zoals die van de Drommedaris, wat een heet onderwerp is, of het SMC vind ik mooie onderwerpen om over te praten.
Het Enkhuizer Zand en het bungalowpark zou ik ook graag van de grond zien komen. Dat is hetgeen waar we in de raad over beslist hebben en het zou mooi zijn als het straks klaar is en we richting de burger kunnen laten zien dat we dit hebben afgehandeld.

Wat vind je het moeilijkst aan politiek?
Het moeilijkste vind ik dat er in de raad heel vaak op de man gespeeld wordt. Je zou niet met elkaar bezig moeten zijn, het moet niet ten koste gaan van de burgers. En daarom vind ik het fijn als we bij binnenkomst en na afloop van de raad elkaar de hand schudden. Het is een hele opgaaf om raadslid te zijn. Je moet heel veel lezen. Het is daarom fijn dat we nu zo’n hecht team hebben die ook de stukken inlezen en mij van adviezen voorzien. Je kan het gewoon niet allemaal in je eentje doen. Ik denk dat je in je eentje ook wel eens dingen laat liggen.

Wat maakt jouw partij anders dan de andere partijen?
Wij houden niet van achterkamertjespolitiek. We willen niet gaan voor een coalitieakkoord dat dichtgeplakt wordt. Het laatste jaar is er open en eerlijk bestuurd. Iedereen mag zijn mening geven en zijn punten op tafel leggen omtrent de diverse aangedragen onderwerpen. Wat wij graag willen is dat je niet afgerekend wordt op de persoon als je een tegenstem op een onderwerp geeft.

Wat is je belangrijkste verkiezingsitem en waarom?
Het sportpark Immerhorn is voor ons een hot item, een speerpunt. We hebben al een beeld van hoe de verkeersstroom zou moeten gaan om de druk door de stad te verlichten.
“En democratische vernieuwing”, vult Frank van Gangelen aan. Kijk Michèl is oude politiek, maar omdat je in een nieuwe frisse groep komt ontstaan er ook frisse ideeën. We zouden kunnen kijken of we vanuit een commissie op een andere manier sturing zouden kunnen geven aan een nieuwe manier van inspraak geven aan de burger. Michèl draagt bij dat de motiemarkt een mooi item is dat hieraan zou kunnen bijdragen. Noot van de interviewer: Een motiemarkt is een markt waar burgers ideeën of informatie genereren voor de gemeenteraad. Op deze markt kunnen raadsleden ideeën 'kopen' van burgers.

Hoeveel denk je waar te kunnen maken van de verkiezingsbeloften?
Het is nog niet zo eenvoudig om alles waar te maken van wat je hebt voorgenomen. We willen ons hard maken voor de gemaakte beloftes aan de kiezer. Middels gesprekken met de andere partijen en de eigen inzet zou het moeten lukken. De komende vier jaar moeten wij met elkaar samenwerken, zonder rancune, niet op de man af. We zijn allemaal partijen voor de lokale bevolking. We moeten met elkaar door één deur kunnen en op elkaar kunnen vertrouwen. We zijn er met elkaar voor de burgers van de stad en voor de ondernemers. We zitten er niet voor onszelf.
Mocht het alsnog niet haalbaar zijn om items uit het verkiezingsprogramma te verwezenlijken dan kunnen wij als partij in ieder geval zeggen dat we er alles aan hebben gedaan.

Wat is je verwachting over het aantal te behalen raadszetels?
We hopen twee zetels te behalen. Dat zou perfect zijn. Dan kan je verschil maken. Al zou Het Enkhuizer Alternatief, Nieuw Enkhuizen en wij allen twee zetels halen, dan heb je het lokaal voor het zeggen. Je kunt dan wel wat doen met elkaar. Met lokale verkiezingen moeten er lokale partijen gekozen worden. Lokaal is heel belangrijk.


Jet Rood

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services