Live Live

Luidruchtige halsbandparkiet emigreert naar West-Friesland

Gepubliceerd: Maandag 13 mei 2019 15:42

Luidruchtige halsbandparkiet emigreert naar West-Friesland

Het viel inwoners van Avenhorn op dat er dit weekend grote groene halsbandparkieten aan de voerkorf hingen in de tuin. Maar waar komen die beesten toch vandaan en wat doen ze in West-Friesland?

NH Nieuws belde met de Dierenambulance in Hoorn, die ons kon vertellen dat de vogels geen gevaar lopen in de vrije natuur. Op Facebook ontstond namelijk een discussie tussen inwoners van de gemeente Koggenland of de vogels mogelijk vermist waren als huisdier. "Mist iemand ze?", vroeg een inwoonster uit Avenhorn.

Niet blij
Niet iedereen is even blij met de langzame trek van de parkiet, die bijna net zo groot is als een papegaai. De vogels maken namelijk ontzettend veel geluid en horen eigenlijk niet thuis in Nederland. Ze zijn afkomstig uit India en Centraal-Afrika.

Ontsnapt en voortgeplant
Dierenambulance Hoorn vertelt dat ze nu voornamelijk voorkomen in de binnenstad van Amsterdam en Rotterdam, maar langzaam het land intrekken. De groene halsbandparkiet was voorheen geen wilde vogel, maar is een paar keer ontsnapt en heeft zich in de vrije natuur voortgeplant.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services