Live Live

Maansverduistering kijken bij Sterrenwacht Orion

Gepubliceerd: Woensdag 09 januari 2019 09:28

Maansverduistering kijken bij Sterrenwacht Orion

STEDEBROEC - Na de fraaie totale maansverduistering van 27 juli 2018 vindt er weer een totale maansverduistering plaats en wel op maandag 21 januari. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak. De Maan kleurt dan donkerrood.

Wil je dit meemaken bij Volkssterrenwacht Orion dan graag aanmelden via: info@volkssterrenwachtorion.nl. Orion is vanaf 04.00 uur (‘s nachts) geopend (tot 7.30 uur) om dit hemelse nachtelijke spektakel te bewonderen. De maansverduistering begint om 03.36 uur (let op dit is dus in de nacht van zondag op maandag 20/21 januari). De totale verduistering duurt tot 8.50 uur, maar het laatste stukje van de verduistering is vanuit sterrenwacht Orion niet meer te zien omdat de maan dan al te laag onder de horizon staat.

Tijdens de totaliteit, die duurt van 05:41 tot 06:43 uur is de Maan helemaal verduisterd. Een beetje zonlicht valt nog wel op de Maan, de Maan kleurt dan rood. Na 06.43 uur valt er weer zonlicht op de Maan en wordt de Maan beetje bij beetje weer helderder. Ook dit gedeelte, het toenemen van het licht, is een mooi schouwspel.
Een prachtig verschijnsel om met het blote oog of verrekijker te volgen. Maar nog mooier is het om dit via de telescopen in het observatorium en op het zuidelijk dakterras van Orion te volgen.


Foto: Wim Langbroek

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services