Live Live

Maarten Vetart Vet, een veelzijdige en reislustige kunstenaar met dit jaar een ludieke actie. Deel 2.

Gepubliceerd: Vrijdag 29 maart 2019 00:56

Maarten Vetart Vet, een veelzijdige en reislustige kunstenaar met dit jaar een ludieke actie.  Deel 2.

Oostenrijk
‘Ik was een week thuis in Nederland toen deze man via Facebook contact met mij zocht. Hij zei me dat ik echt moest komen. Ik vroeg hem waar ik dan heen zou moeten gaan, wat ik zou moeten gaan doen en hoe ik daar kon komen. Hij zei dat alles geregeld en betaald was en dat ik mij geen zorgen hoefde te maken. Hij zei ook: “Je krijgt geen salaris, maar je krijgt wel elke dag eten en de onkosten die je maakt betalen wij ook”. Dus de keus was snel gemaakt. Ik zei dat ik eraan kwam. Hij heeft geld voor een ticket overgemaakt en ik ben direct naar Oostenrijk gegaan.

Ik verbleef in Villa Vagabont in Hörbranz, niet ver van de Duitse grens aan de Bodensee. Het is een gigantisch grote witte villa. Die wordt door een man daar ter beschikking gesteld aan diverse kunstenaars.
Het is gelegen in een deftig gebied, heel netjes allemaal. De groep aanwezigen, een diversiteit aan schilders en muzikanten uit Berlijn, doorbrak die netheid. Maar ook dj’s, goochelaars, Digiartists en vuurspuwers vonden daar een plekje. De kunstvorm video mapping bracht een mooie toevoeging. De ene dag leek het of het gebouw leefde, de andere dag leek het alsof je in het universum verbleef.

(Noot van de interviewer: Video mapping is een projectie die volledig aangepast wordt aan de vorm en structuur van het te projecteren object, in dit geval het pand.)

Ik werd daar ontvangen als een groot man en wist niet wat ik daarmee aan moest. Vooraf had de man die mij uitgenodigd had dus aan anderen gemeld dat ik een groot artiest was, in navolging van de woorden van de Duitse clubeigenaar. Daar wist ik dus niets van. Ik heb het verhaal maar zo gelaten.
Ik ben daar vier maanden geweest. Niemand had een vaste plek in het huis. Alle kamers waren beschilderd en overal gebeurde wel wat. Wanneer de gasten in de morgen vertrokken, pakte je iets uit de kamer waar spullen van je lagen en ging je snel slapen. Uiteindelijk had ik wel een vaste plek. Die kamer werd de Maarten Vet Art kamer genoemd. De villa is een vrijplek waar ik mocht doen wat ik wilde. Ik heb er cursussen gegeven en samen met anderen kunst gemaakt. Ik had er een eigen galerij en zorgde ervoor dat er ook plek was voor het werk van lokale kunstenaar. In het weekend stonden de mensen in de rij om een schilderij met mij te maken. Het heeft mij ook vriendschappen opgeleverd.

In Hörbranz stond een klooster met oudere nonnen die wel wat hulp konden gebruiken. Ik ben daar op een gegeven moment twee keer in de week gaan helpen. Steeds werkte ik met dezelfde non, die mijn favoriet was. We verzorgden de geiten en ploegden het veld. We gingen ook samen met de geiten de bergen in. Dat was een mooie afwisseling naast mijn leven daar onder de kunstenaars en de vele feesten in de villa. Ik houd van de natuur, maar ook van steden als Berlijn. Ik ben een mens van uitersten.

Zij drong mij haar geloof niet op. Ze was zeg maar een gevangene van haar situatie geworden. Wanneer zij zou besluiten om uit het kloosterleven te stappen, zou zij maar een schamel bedragje meekrijgen om van te leven. Volgens de wet heeft zij niet gewerkt, dus heeft zij niets opgebouwd. Uittreden is daarom geen optie voor haar.
Wat ik inspirerend vond aan haar, was dat zij het beste van haar omstandigheid probeerde te maken. Ze kon ook genieten. Pas sinds drie jaar mogen de nonnen de ‘buitenwereld’ in. Zij is toen naar een optreden van een bekende Oostenrijkse zanger gegaan. Voor haar was het een vanzelfsprekend iets dat zij iets meenam voor de persoon waar zij naar toe ging. Tijdens het optreden liep zij met een grote fruitmand naar het podium om deze aan de man te geven. De nonnen leefden zelfvoorzienend. Het eten was heel smakelijk en ze namen alleen wat ze echt nodig hadden.

Op een dag kwam Nico Danenberg uit Hoorn langs bij de Villa. Hij is voormalig eigenaar van café Swaf en vriend van mij. En uiteraard was dit met de trekker met een huifkar erachter. Nico ging daar liederen zingen voor mensen. Toen hij eens klaar was met een lied, gooide iemand zestig euro op tafel en die zei: ‘Sing it again.’ Nico gooide het geld terug en zei: I’m not a fucking jukebox. I sing because I like to sing.’

Er waren boomhutten, tipi’s, discolimousines, een piratenschip en een grote koepeltent waarin projecties 360 graden werden geprojecteerd. Eigenlijk was alles op het terrein van de villa en in de villa kunst. Men zag mij als één van de hoofdattracties, en dat was een erg aparte beleving. Als enige Engelssprekende, was ik als het ware een exoot. De overige bezoekers spraken Duits. Het is een hele populaire plek waar heel veel mensen op afkomen. Ik ben daar enorm van onder de indruk geweest. ’

Portugal

‘In Portugal heeft een grootse internationale surrealistische expositie plaatsgevonden. De expositie vond plaats in The House of Coimbra in Coimbra, van 17 november 2018 tot 17 januari 2019. In het gebouw, een openbare bibliotheek, hingen werken van 107 surrealistische artiesten uit 45 landen. Het was voor iedereen toegankelijk. Mijn kunstvriendin Shia had er ook een schilderij hangen. Shia heb ik ontmoet in Oostenrijk, maar zij verblijft in Berlijn. Zij heeft geen eigen huis en reist veel. Zo was zij onder meer bij een indianenstam in Zuid-Amerika waar zij een Ayahuasca ceremonie heeft ondergaan.

(Noot van de interviewer: Ayahuasca is de naam voor een theebrouwsel dat verruimend werkt voor je geest. Ayahuasca wordt door indianenstammen in en rondom het Amazonegebied in Zuid-Amerika al eeuwen gebruikt als reinigingsritueel voor zowel lichaam als geest.)

De organisatie van de expositie had op haar website een schilderij gezien dat wij samen gemaakt hadden. Zij zagen andere invloeden in het schilderij en vroegen haar daarnaar. Zo kwamen ze bij mij. Op het laatste moment ben ik gevraagd om ook een schilderij aan te leveren. Zij hebben er nog speciaal een plek voor vrij gemaakt.

De organisatie stelde mij voor om het mediagebeuren rondom de opening mee te maken zodat ik ook gezien werd als artiest. Dit heb ik lastminute gedaan. Het was een vrij groot kostenplaatje, maar ik ben wel een hele ervaring rijker. Wegens het succes van deze expositie komt er een vervolg in het plaatsje Vieira de Leiria, in de gemeente Marinha Grande. Dit is de 13e editie. Een andere Nederlandse kunstenaar, Ton haring, heeft er ook een schilderij hangen. De expositie krijgt waarschijnlijk een navolging in Parijs.’ https://www.digitalmeetsculture.net/article/the-13th-edition-of-the-international-surrealism-now-exhibition/

Rembrandtjaar
‘Het Rijksmuseum viert dit jaar het Jaar van Rembrandt. Iedereen mag een kunstwerk inzenden voor een grootse zomertentoonstelling. Een vrouw uit Enkhuizen attendeerde mij op deze uitdaging. Ze zei dat het echt iets voor mij was. Ik was net terug in Nederland en kreeg al weer wat opdrachten. Maar toen kwam dit: een kunstwerk maken gebaseerd op Rembrandt, wat in het Rijksmuseum kan komen te hangen indien je wint. Ik ben naar het Rijksmuseum geweest, maar dat bracht mij geen inspiratie. In Leeuwarden had ik een opdracht voor een muurschildering en er was toen ook een Rembrandttentoonstelling in de stad. Ik zag daar een schilderij van Rembrandt zijn vriendin Saskia. Dit gaf mij wel de inspiratie die ik nodig had om aan een kunstwerk te kunnen beginnen. Inmiddels heb ik mijn schilderij aangemeld. Het was de 6237e inzending. Tot en met 31 maart mogen mensen een creatie aanleveren.
Ik maak gebruik van diverse technieken als acryl, olieverf, spuitbustechnieken en dit in combinaties. Eigenlijk beheers ik alle technieken. Ik heb mij ook ontwikkeld in het houtsnijwerk, speksteen en smeden. Dit helpt mij om zeer gedetailleerd te kijken. Maar ik heb er vooral veel plezier in.
Soms maak ik een kunstwerk (in opdracht) dat bij mensen emotioneel binnenkomt. Zelf weet ik dan niet waar ik die creativiteit vandaan heb gehaald die maakt dat hen dit zo raakt. Ik zou meer van dat soort werk willen maken. Ook zou ik alle geleerde technieken eens samen willen brengen in een heel groot kunstwerk. Dus een schilderij in een lijst van houtsnijwerk en dit dan in een metalen frame verwerken. Momenteel ben ik ook nog bezig met het schoenschilderproject. Er gebeuren mooie dingen. Zo ook aanvragen van galerieën. ’

Fietstocht door Nederland
‘Dit jaar wil ik iets heel anders gaan doen. Hiermee wil ik laten zien dat kunst voor iedereen is. Iedereen krijgt de kans om een kunstwerk te bemachtigen. Mensen kunnen zich opgeven via mijn mailadres of Facebook en dan kom ik bij ze thuis. Het enige wat ik daar tegenoverstel is dat ik mag mee-eten en drinken en dat ik kan overnachten. En echt iedereen mag zich aanmelden.
In april wil ik starten met een pilot in Noord-Holland. Hiervoor kunnen uitsluitend mensen uit Noord-Holland zich opgeven. Tijdens mijn eerste route test ik onder meer of het aanhangkarretje voor achter de fiets , waarmee ik mijn benodigde spullen vervoer, solide genoeg is. Dan keer ik eind april terug naar huis. In mei wil ik dan van start gaan voor een tour van drie maanden door heel Nederland. De bedoeling is om in Lelystad te starten. Ik neem zelf alle materialen mee. Ik stem mij af op de omgeving waar ik kom. Ik weet dus van tevoren niet wat ik ga creëren. Ieder mens is anders, zo ook het werk.

Omdat ik niet alles uit wil stippelen maak ik geen gebruik van een smartphone of GPS. Het lijkt mij heerlijk om na een half uur erachter te komen dat ik een verkeerde route ben gereden. Dat ik dan bijvoorbeeld bij een weiland met koeien terecht ben gekomen. Het geeft mij de mogelijkheid om dingen te ontdekken die ik anders niet zou tegenkomen. Wat ik wel meeneem zijn wegenkaarten, voor het geval ik echt niet meer weet waar ik heen fiets. Mijn telefoon en laptop neem ik ook mee want ik moet wel in contact kunnen blijven met de mensen. Terwijl ik onderweg ben, kunnen mensen zich ook aanmelden.’

Interesse in een schilderij van Maarten? Aanmelden kan via mail vetart@outlook.com of via Facebook https://www.facebook.com/zoogdierVET .

Maarten is ook in te huren voor kunstactiviteiten op bijvoorbeeld evenementen. Vraag hem naar de mogelijkheden. Maarten zijn websiteadres is: www.maartenvetart.com

Jet Rood

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services