Live Live

Marathonloper Sam Blom rent zijn zesde marathon van dit jaar

Gepubliceerd: Zondag 05 november 2017 05:36

Marathonloper Sam Blom rent zijn zesde marathon van dit jaar

NEW YORK - De 49-jarige Sam Blom uit Avenhorn staat vandaag, zondag, voor een unieke prestatie. Hij loopt dan de marathon van New York en dat is dit jaar zijn zesde marathon uit de Major-serie. Slechts drie of vier personen gingen hem ooit voor, meldt NH Nieuws.

Onervaren is Blom zeker niet te noemen. In het dagelijks leven is hij eigenaar van een hardloopwinkel in Haarlem, geeft hij marathontrainingen en organiseert hij marathonreizen. Ook liep hij al meerdere marathons. Dit jaar ging hij echter de uitdaging aan om iets heel bijzonders te presteren.

"Jaarlijks worden er wereldwijd zes grote marathons georganiseerd, de zogenoemde 'World Marathon Majors'", vertelt Blom aan NH Nieuws. "Dit zijn de marathons van Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago en New York. Startbewijzen voor deze marathons zijn heel moeilijk te verkrijgen. Daarom is deze Major-serie zo moeilijk te voltooien. Je moet ze ook allemaal binnen een jaar lopen."

Connecties
Toch kreeg Blom het in het afgelopen jaar voor elkaar om bij de eerste vijf van die marathons van start te gaan. "Ik organiseer al langere tijd reizen naar deze marathons en zo ontstaan er connecties", licht hij toe. En zodoende verschijnt hij ook morgen aan de start van de zesde marathon in New York. Het uitlopen van deze marathon zou zijn reeks compleet maken. Er is alleen wel een probleem: Blom is geblesseerd aan zijn voet.

"De blessure ontstond tijdens de marathon van Berlijn", aldus Blom. "Een peesplaatontsteking aan mijn voet, dat maakt het lopen gelijk een stuk lastiger. Vier weken geleden tijdens de marathon van Chicago was het echt een hel geworden. Maar ja, je moet toch doorzetten." Een goede tijd zit er voor hem morgen dan ook niet in denkt hij. "Normaal doe ik rond de drie uur over een marathon, maar morgen zal het waarschijnlijk een uur of vier worden. Dat is voor mij echt heel langzaam. Maar het belangrijkste is dat ik hem uitloop."

Dat doet Blom natuurlijk niet zonder medische begeleiding. "Ik heb een fysiotherapeut die me begeleidt en zal morgen ook onder zijn toezicht pijnstilling gebruiken. Er kan gelukkig niks stuk, heeft de fysio mij verzekerd, dat was voor mij wel een voorwaarde. Of ik het ook echt ga redden? De tijd zal het leren."

Foto: Sam Blom

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services