Live Live

Meer en meer wereldwinkels verdwijnen uit het straatbeeld.

Gepubliceerd: Zaterdag 26 januari 2019 06:29

Meer en meer wereldwinkels verdwijnen uit het straatbeeld.

BOVENKARSPEL - Het aantal wereldwinkels is de afgelopen tien jaar nagenoeg gehalveerd. De problematiek is ook bekend bij de Wereldwinkel in Bovenkarspel, maar toch kunnen ze daar het hoofd boven water houden.

De winkel wordt draaiende gehouden door 35 vrijwilligers en qua omzet spelen ze quitte. Volgens winkelcoördinator Annie van der Gulik hebben ze het geluk dat ze een eigen pand hebben, waardoor de maandelijkse kosten te overzien zijn. Maar het publiek wordt steeds ouder en zo ook de groep vrijwilligers: "Als wij ouder worden en er komt geen jonge instroom, dan wordt het wel lastig."

Fairtradeproducten
Volgens Frans Dolmans, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, moeten de ruim 200 Wereldwinkels die er nog zijn zich vooral meer gaan richten op non-food-artikelen, zegt hij tegen de NOS.

Fairtradeproducten, zoals chocola en thee, zijn steeds vaker in de supermarkt te vinden. Maar dat is volgens Annie geen bedreiging: "Supermarkten zorgen er ook voor dat de producenten meer omzet krijgen. Want van de wereldwinkels alleen kunnen ze niet leven."

Imago
"We willen de geitenwollensokkencultuur achter ons laten", zegt Van der Gulik. De wereldwinkel profileert zich als cadeauwinkel. Daarom zijn er vooral duurzame en recyclebare producten in de Wereldwinkel te vinden, zoals wasbare boterhamzakjes en portemonnees gemaakt van petflessen.

Naast de Wereldwinkel in Bovenkarspel is er in West-Friesland nog een wereldwinkel in Hoorn en in Medemblik.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl


Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services