Live Live

Mevrouw Roskam al 50 jaar blij in haar woning van Welwonen

Gepubliceerd: Maandag 11 februari 2019 21:00

Mevrouw Roskam al 50 jaar blij in haar woning van Welwonen

Voordat de familie Roskam in 1969 in de Vogelkerslaan neerstreek, verbleven ze een jaar met hun drie kinderen aan de Oostkust van Australië. Eerder woonden ze met veel plezier in de Tom Kranenburgstraat, maar het werk van meneer Roskam, bracht hen naar Down Under. Mevrouw Roskam heeft voor haar vertrek naar Australië nog met meneer Eisses op het stadhuis iets geregeld. Zijn belofte dat ze een huis zouden krijgen bij terugkomst heeft hij waargemaakt. Hij werd haar buurman op de hoek en woont er dus ook al 50 jaar.

Enkhuizen – Op 6 februari bracht Welwonen we een bezoek aan jubilaris mevrouw Roskam (87) in de Vogelkerslaan. Ze woont al 50 jaar in haar woning en Welwonen heeft hier onderstaande over te melden.

We werden hartelijk ontvangen door haar oudste dochter Charissa. Mevrouw Roskam zat in haar stoel bij het raam in een kamer, vol met boeken.

Op tafel stond een heerlijk verse Mokkataart. “Het is toch een beetje feest. Eerlijk gezegd was ik wel een beetje zenuwachtig, maar nu jullie er zijn, vind ik het gezellig!”, zegt mevrouw Roskam.Boeken zijn een rode draad in mevrouw Roskam haar leven. Tot enkele jaren geleden las ze nog vier boeken per twee weken. Vandaag de dag is het tempo niet meer zo hoog. Vroeger zou ze eigenlijk naar de school voor bibliothecaresse. Het liep anders, want toen haar vader plotseling stierf belandde ze op haar 14e in de groentewinkel van haar vader. Die werd vanaf toen gerund door Henk Zwiep. Voor de oudere lezers: Jongejeugd & Co op de hoek van de Westerstraat en de Doelenstraat. “Ik vond het werk daar helemaal niet zo leuk. Maar mijn broer en ik moesten het gezin onderhouden in die tijd. Alleen als ik trouwde kon ik stoppen zei mijn moeder.”

Meneer Roskam kwam uit Dordrecht en was in opleiding voor stuurman. Hij lag met zijn schip in de haven van Enkhuizen, toen hij op een dag met zijn maten in de Westerstraat liep. Mevrouw Roskam liep daar met haar gymvriendinnen. De vonk sprong meteen over. Ze bleven contact houden per brief tot hun trouwen. Daarna hebben ze drie jaar bij moeder Jongejeugd ingewoond in de Venuslaan. Na het Australië-avontuur woonde het hele gezin nog een aantal maanden bij haar moeder, totdat het nieuwe huis op de Vogelkerslaan klaar was. “Het was gezellig druk in de herberg”, vult dochter Charissa haar moeder aan.

De vijftig jaar op de Vogelkerslaan zijn voorbij gevlogen. Inmiddels is het gezin van twee dochters en een zoon uitgebreid met zeven kleinkinderen en vijf achterkleindochters. Mevrouw Roskam is al ruim tien jaar alleen en gaat twee dagen per week met veel plezier naar de Huiskamer van Enkhuizen. Vooral de tochtjes op de duo-fiets vindt ze prachtig, want fietsen had ze al lang niet meer gedaan. “Ik vond dat altijd maar eng, maar nu zie ik zoveel meer van Enkhuizen.”

Wij van Welwonen wensen mevrouw Roskam nog een fijne tijd op de Vogelkerslaan..

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services