Live Live

Misdrijven in het verkeer stijgen in Hoorn en Drechterland

Gepubliceerd: Woensdag 01 mei 2019 12:03

Misdrijven in het verkeer stijgen in Hoorn en Drechterland

Het aantal misdrijven in het verkeer zijn gestegen in Hoorn en Drechterland. Dit schrijft de gemeente Drechterland in een brief aan de raad. Drechterland refereert in de brief naar de jaarcijfers van de politie Noord-Holland, waarbij 2018 en 2017 met elkaar vergeleken worden.

Zo meldt mediapartner NH Nieuws. Het aantal misdrijven in het verkeer zijn gestegen in Hoorn en Drechterland. Dit schrijft de gemeente Drechterland in een brief aan de raad. Drechterland refereert in de brief naar de jaarcijfers van de politie Noord-Holland, waarbij 2018 en 2017 met elkaar vergeleken worden.

Hoorn
Hoorn is één van de grootste steden van West-Friesland en telt daarom in absolute aantallen gemiddeld meer misdrijven ten opzichte van de rest van de regio. Vorig jaar zijn er dertig procent meer gevallen geweest waarbij er teveel alcohol was gebruikt in het verkeer. Er zijn 304 mensen gesnapt terwijl ze teveel hadden gedronken. In het jaar ervoor waren dit 235 mensen.

Het aantal misdrijven in het verkeer waardoor een ongeluk is ontstaan, is ook fiks gestegen. Er hebben 778 mensen zich vorig jaar niet aan de regels gehouden wat resulteerde in een ongeluk. Dit is 23 procent meer dan het jaar ervoor.

'Misdrijven bij ongevallen op de weg'
Onder misdrijven bij ongevallen op de weg verklaart de politie dat dit onder andere kan gaan om ongevallen die veroorzaakt zijn door bewust hard te rijden, door rood rijden, joyriden, rijden zonder rijbewijs, gevaarlijk weggedrag of doorrijden na een ongeval. Een agent komt (bijna) altijd ter plaatse en verklaart in een rapport of het ongeluk is ontstaan door schuld aan één van bovengenoemde oorzaken. Misdrijven in combinatie met ongevallen op de weg kunnen soms ook ontstaan door het zogenoemde huftergedrag. Intimidatie en bumperkleven zorgen ook voor ongelukken.


Drechterland
In Drechterland zijn de absolute aantallen aanzienlijk lager dan in Hoorn. Dit komt omdat hier het aantal inwoners minder is. Desalniettemin is een stijging te zien die niet verwaarloosbaar is. Vorig jaar zijn er in totaal drie extra mensen gepakt met teveel drank op dan het jaar ervoor. In totaal waren het er nu 22.

Qua misdrijven in het verkeer is de stijging procentueel gezien exorbitant hoog. Er zijn bijna veertig procent meer gevallen geweest waarbij iemand een misdrijf heeft gepleegd waardoor een verkeersongeluk is ontstaan. In 2017 waren er 46 gevallen en vorig jaar is dit gestegen naar 64. Op provinciaal niveau is dit gestegen met acht procent wat een flink verschil aangeeft.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services