Live Live

Na Julianapark nu ook vernieling op Oostereiland: monumentaal kanon van plek getrokken

Gepubliceerd: Woensdag 07 augustus 2019 09:18

Na Julianapark nu ook vernieling op Oostereiland: monumentaal kanon van plek getrokken

HOORN - Ondanks dat er veel moeite wordt gedaan om de vernieling en verloedering in de parken van Hoorn tegen te gaan, lijkt het probleem nog niet opgelost. Dit weekend is één van de historische kanonnen op het Oostereiland met veel moeite van zijn plaats getrokken. Dit meldt mediapartner NH Nieuws.

Ondanks dat er geen daders zijn gespot, lijkt de situatie op vandalisme. De twee kanonnen zijn namelijk met veel kracht en moeite van hun plateau's getrokken.

Zware en uitdagende objecten bleken eerder voor vernielers in Hoorn geen obstakel. Eerder dit jaar werden de betonnen banken in het Julianapark ook al opgeblazen.

Lees ook: Terugdringen vandalisme Julianapark: "Zelfs betonnen bank opgeblazen"

In september vorig jaar besloten Het Bureau Erfgoed en de Stichting Archeologie West-Friesland om twaalf historische kanonnen op te stellen op verschillende plekken in en rondom de binnenstad van Hoorn. De twee kanonnen op het Oostereiland waren de eerste en zijn in bruikleen van verzamelaars, voor een periode van vijf jaar. Nog geen jaar later lijken ze nu gevandaliseerd.

Lees ook: Toilethokje omgetoverd tot tropische graffiti-verrassing: "Ik spuit over het vandalisme"

De gemeente Hoorn geeft aan dat de kanonnen 700 kilo wegen en het daarom geen werk is geweest van één persoon. Vermoedelijk denkt de gemeente ook dat het gaat om baldadigheid. Zij zijn nu genoodzaakt om het kanon met een kraan weer op de juiste plek te draaien.

"Wij vinden het heel jammer dat er zo met ons erfgoed wordt omgegaan en zullen dan ook maatregelen nemen om de kanonnen op de plaats te houden en nog steviger te verankeren", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services