Live Live

Nieuwe expositie in het Zuiderzeemuseum

Gepubliceerd: Maandag 19 november 2018 08:32

Nieuwe expositie in het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Nederlands socioloog en Eerste Kamerlid Paul Schnabel opende vrijdag 16 november 2018 een nieuwe expositie in het Zuiderzeemuseum: Portretten van het verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee. Forografen Koos Breukel en Sander Troelstra reisden de afgelopen maanden in een oud campertje, om hun visie vast te leggen; journalist Thijs Broer tekende de persoonlijke verhalen op. Waarom kiest men voor verenigingen? Organisatie, gezelligheid, eenzaamheid? Het resulteerde in – vaak - intrigerende foto’s.

Afhankelijk van de situatie in zwart/wit of kleur. Toneel, fanfare, sportclubs , die ook ontspoorde jongeren opvangen, kite-surfen, zweefvliegen, religieuze festivals, een bijbelvast mannenkoor, maar ook Camping Het Wad aan de Afsluitdijk.


Tradities die stammen uit de Middeleeuwen, toen ook rond de Zuiderzee gilden en broederschappen ontstonden.  er is behoefte aan saamhorigheid. Paul Schnabel citeerde een trouwe gast van Camping het Wad: “Iedereen is gelijk, arm of rijk? De wc’s moeten worden schoongemaakt. MOOI SAMEN!’ Een gelijknamig boek is te koop.

Een audiotour geeft een extra dimensie aan de tentoonstelling; 16 november 2018 t/m 5 mei 2019. Elke derde zondag van de maand verzorgen gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen om 15.00 uur een extra rondleiding door ‘Het Suud’ in Enkhuizen.

Foto: Peter Goedhart

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services