Live Live

Nog een lange weg te gaan met de mensheid - Jet Rood

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 10:33

Nog een lange weg te gaan met de mensheid - Jet Rood

Het Noordhollands Dagblad licht dagelijks een tweet uit. Dit keer een man die kopte:

Beste SGP

Als mijn zoontje straks een werkstuk moet maken over het leven in de Middeleeuwen, mag hij dan een dagje bij jullie meelopen?
Alvast bedankt.

Dit naar aanleiding van de naar de Nederlands vertaalde Nashvilleverklaring, ondertekend door onder meer Tweede Kamerlid Kees van der Staaij. Mijns inziens sloeg de man de spijker op zijn kop.

Columnmateriaal
Als respons op deze tweet produceerde ik vervolgens een woest schrijfsel met hierin mijn ongezouten mening. Deze ging zo ver dat ik dingen schreef die, wanneer deze gepubliceerd zouden worden, gevolgen voor mijn maatschappelijk leven zouden kunnen hebben. Want mensen gaan daar op reageren. Die mensen zouden ook hun mening bij mij kwijt willen. Waarschijnlijk zou ik door menigeen verstoten zijn om mijn mening, met de nek worden aangekeken. Dit zou ik niet kunnen verdragen.

Na een goed gesprek met iemand over mijn schrijven, was ik zeer zeker gedesillusioneerd. Want ik zou toch gewoon mijn mening moeten kunnen uiten? Maar omdat ik niet zit te wachten op nare gevolgen, besloot ik om het stuk compleet te herschrijven.

Vele mensen in het leven verstoten of negeren elkaar. Ben je wel of niet gelovig? Of ben je verbonden aan de ‘verkeerde’ politieke partij? Of kan het ook zijn omdat je van buitenaf komt, of dat je er ientje bent van een afvallige? En dat kan gaan om de vrouw, partner, kind of kleinkind van een persoon. Het kan natuurlijk ook gaan om iemands geaardheid of excentriciteit.

Zijn we werkelijk vrij?
De vrijheid van meningsuiting is in theorie een eenvoudig iets. In de praktijk is het nog niet zo simpel. Nadenken over wat je wel of niet wilt delen met een ander en de buitenwereld, is een belangrijk gegeven. We zijn gauw geneigd te zeggen: ‘ Juist in deze tijd.’ Maar dit is juist iets wat van alle tijden is. Menig mens is vermoord om zijn meningsuiting, zijn andere visie. Of hebben als paria in hun leefomgeving hun leven geleefd.

In onze stad zijn op dit moment ook diverse mensen die dit zullen herkennen. Mensen die zich niet geaccepteerd voelen en het idee hebben dat er met de tand des tijds niet zoveel veranderd is. De mens blijkt keer op keer ook niet een erg vlotte leerling als het gaat om mededogen, acceptatie en verdraagzaamheid.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services